Naleśniki nadziewane szpinakiem i fetą

Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Składniki

    (proporcje mniej więcej na około 12 naleśników)
  • 500-550 g rozmrożonych lub świeżych liści szpinaku
  • 200-300 g oryginalnej greckiej fety
  • 2 średnie cebule
  • 2 pęczki koperku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • duża ilość curry

Στο xέρι, czyli greckie danie do ręki

Chociaż część osób unika ulicznego jedzenia to my jednak ze swojej strony zachęcamy Was do korzystania z tego typu "fast foodów" w Grecji. Szczególne Wasze zainteresowanie powinny budzić te miejsca, do których zaglądają miejscowi Grecy. I nie przejmujcie się tym jak to miejsce wygląda, cerata na stolikach oraz zbieranina krzeseł nie do pary, mogą być zapowiedzią smakowitego (aczkolwiek nie zawsze taniego) jedzenia. Warto szukać nie tylko miejsc oferujących popularne pita gyrosy, które choć na ogół smaczne, nie są jedyną alternatywą. Miejsca oferujące dania opierające się na odłamach lokalnej kuchni mogą okazać się naprawdę ciekawymi odkryciami. Warto zaglądać do lokalnych piekarni, gdzie bez problemu kupicie różnego rodzaju pitakia z rozmaitymi farszami. Właśnie tym sposobem w naleśnikarni w  Kerkyra na Korfu odkryliśmy naleśniki faszerowane szpinakiem oraz serem feta. Podpatrzyliśmy składniki i sposób przygotowania i tym sposobem te naleśniki od wielu lat regularnie pojawiają się na naszym stole.

1. Przepis na to danie jest dosyć łatwy. W pierwszej kolejności musicie usmażyć odpowiednią ilość naleśników. Każdy ma zazwyczaj swój własny przepis na udane ciasto do naleśników i jeśli takowy posiadacie to skorzystajcie z niego. Mamy jednak małą uwagę, jeśli dodajecie do naleśników cukier, to tym razem zrezygnujcie z niego. Naleśniki muszą być wytrawne, do ciasta dodajcie odrobinę soli, tym sposobem będą one znacznie bardziej pasować do nadzienia.

2. Wykonanie farszu rozpoczynamy od przygotowania cebuli. Smażymy ją oczywiście na oliwie do momentu aż zmięknie, ważne aby nie skrócić tego procesu, gdyż zbyt surowa (twarda) cebula zbyt wyraźnie będzie odcinać się od szpinaku.

3. Do farszu możemy wykorzystać świeże lub mrożone liście szpinaku (oczywiście musi on być wcześniej rozmrożony i odsączony z nadmiaru wody), które dodajemy do wcześniej przygotowanej cebuli. Całość smażymy do momentu aż szpinak zagrzeje się i zmięknie. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tym sposobem bazę nadzienia naleśników mamy już gotową.

4. Możemy przystąpić do nadziewania naleśników. Wcześniej jednak ścieramy jeszcze ser feta korzystając z największych oczek tarki. Można wykorzystać dowolną metodę składania naleśników, jednak my zachowaliśmy podpatrzony oryginalny sposób, w jaki składał je Grek. Zaczynamy od złożenia naleśnika na pół, a następnie w środkowej części takiej połówki układamy niewielką ilość szpinakowego farszu (powinna być ona wielkości mniej więcej 1/3 złożonego naleśnika). Rozłożony farsz posypujemy serem feta, a następnie całość obficie posypujemy przyprawą curry, którego naprawdę nie można żałować. Może się to wydawać dziwne, że indyjskie curry ma zastosowanie w greckim street foodzie i my też byliśmy tym faktem zdziwieni, ale wierzcie nam curry naprawdę podkręca smakowo to danie. Grek który przygotowywał nam te naleśniki nie szczędził tej przyprawy i wyszło pysznie, więc tego się trzymajmy również my.




5. Faszerowanie naleśnika kończymy zamykając jego kopertę. W tym celu, boczne części pozostałego obszaru nakładamy na farsz, a następnie dociskamy je. Finalnie powinniście otrzymać rożki, takie jak na zdjęciu powyżej. Jeśli opis nie jest zbyt jasny to przyjrzyjcie się powyższym zdjęciom, myślę że powiedzą one znacznie więcej niż tekst.

6. Na koniec gotowe naleśniki należy położyć ponownie na patelnię, smażąc je kilka minut aż do utworzenia się na naleśnikach delikatnej złocistej skórki. Jeśli korzystacie z patelni posiadającej nieprzywierające powłoki to zalecamy odgrzewać naleśniki na prawie suchej patelni, której powierzchnia ewentualnie została przetarta papierem nasączonym oliwą lub olejem. Z własnego doświadczenia możemy jeszcze podpowiedzieć, że najlepiej naleśnik najpierw podsmażać od strony z szwem.

Naleśniki po nałożeniu farszu można przechowywać kilka dni w lodówce. Później wystarczy je tylko odgrzać na patelni.



Naleśniki ze szpinakiem i fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Ninka
2014-06-29 15:14:05

wyglada bajecznie

Musze spróbować, ale wyglada bajecznie. Ja uwielbiam grecką kuchnię. Pracowałam w Grecji i gotowałam z Greczynkami.

Na Kretę lecę w ostatni dzień sierpnia.

Dzięki za strone o Krecie.

Pozdrawiam serdecznie

2021-02-28 19:53:15

Wspaniałe, a jeszcze bardzo lubiłam pierożki z dziką borta i szpanakopita, pozdrawiam.

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2021-02-28 20:22:42

To kwintesencja kreteńskiej kuchni. Są pyszne, też je uwielbiamy. Także pozdrawiamy.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157781651302551,618464813661120

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Cukinia w panierce - Kolokithakia tiganita

Tym daniem pierwszy raz zajadaliśmy się w Rethymno w jednej ze skromnych rodzinnych tawern znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Zastanowił nas nieco inny smak panierki, który chcieliśmy odtworzyć w naszej kuchni. Jak nam się udało ustalić u zaprzyjaźnionych Greków to właśnie dodatek piwa odpowiada za ten charakterystyczny smak.

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Kuchnia grecka pokazuje że bób który jest znany również w naszym kraju, nie musi być tylko sezonowym składnikiem dań. W suszonej postaci, która jest praktycznie niedostępna w naszych sklepach, jest składnikiem ciekawych dań. Dziś proponujemy Wam jedno z nich, czyli pastę z suszonego bobu.

Szparagi z fetą

Szparagi z fetą

Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera