Booking.com

Pasta z suszonego bobu

Pasta z suszonego bobu

Składniki

  • 250 gr suszonego dużego bobu
  • 1 niewielka cebula
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Jednym z podstawowych składników greckiej kuchni są rośliny strączkowe. Popularne i dobrze znane dania z fasoli, czy też ciecierzycy przygotowywane są na bardzo rozmaite sposoby. W swoich przepisach Grecy sięgają jednak również po nieco mniej oczywiste i popularne składniki, takie choćby jak suszony bób. Jego widok na sklepowych półkach może nieco dziwić bo bób w tej postaci jest mało znany w naszym kraju. Jednak w Grecji jest on dostępny w większości sklepów spożywczych. Jeżeli chcielibyście więc przygotować jakieś danie zwierające suszony bób to musicie zaopatrzyć się w niego podczas swoich wakacji w Grecji lub też przeszukać asortyment sklepów z arabską żywnością, gdzie bywa on dostępny.

Przygotowanie jakiegokolwiek dania z suszonego bobu jest czasochłonne, ponieważ jak każda ususzona strączkowa roślina wymaga on wstępnego wielogodzinnego moczenia w wodzie. Jednym z pomysłów na danie w którym jest on wykorzystany to pasta do chleba lub warzyw, która przypomina favę lub hummus. Podawana z oliwą i oliwkami oraz opcjonalnie grubo pokrojoną cebulą będzie stanowiła dodatek do małych przekąsek (meze). Nasz przepis jest dość prosty i zawiera niewielką liczbę dodatków. Jeśli jednak przypadnie Wam do gustu jej smak to warto poeksperymentować przez dodawanie innych składników, takich jak tahini, czosnek czy sok z cytryny.

1. Bób zalewamy zimną wodą i moczymy przez całą noc (około 10 godzin).

2. Następnie odsączamy i usuwamy z niego skórę. Jest to pracochłonne ale konieczne.

3. Obrany bób zalewamy w garnku około 3 szklankami wody i gotujemy na mocnym ogniu przez godzinę pod przykryciem. Warto sprawdzić w połowie gotowania czy ilość wody jaka pozostała jest wystarczająca, aby bób nie przypalił się.

4. Po ugotowaniu bób miksujemy blenderem razem z wodą jaka pozostała. Do powstałego puree dodajemy startą na tarce cebulę, sól, pieprz i nieco oliwy. Mieszamy dokładnie i gotujemy na wolnym ogniu aż całość będzie miała konsystencję dość gęstej pasty.

5. Po odparowaniu podajemy jako dodatek do chleba jako tzw. smarowidło łącząc je np. suszonymi owocami, świeżym lub suszonym pomidorem, oliwkami itp.

6. Niewykorzystaną pastę można przełożyć do słoika i zalać oliwą. W takiej postaci można przechowywać ją przez kilka dni w lodówce.

Καλή όρεξη!

Pasta z suszonego bobu

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Tomasz Stopa
2016-01-08 20:04:25

niepozorna, ale pyszna. robię prawie identycznie ze świeżego bobu :-)

1
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:08:27

oto i ona :-)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 20:30:58

Ze świeżego bobu ma bardziej apetyczny kolor ;-)

 Tomasz Stopa
Tomasz Stopa
2016-01-08 20:32:42

myślę, że najważniejsze, że w obu przypadkach smakuje przepysznie. o niebo lepiej niż wygląda :-) a przecież źle nie wygląda ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 20:38:14

No dokładnie, smak najważniejszy :)

1
Renata Słowik
2016-01-08 20:53:27

Kupiłam suszony bób w biedronce, nie wiedziałam po co i już wiem :)

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-01-08 21:40:38

Ooo to dopiero dobra wiadomość. Jaki sprzedają? Duży czy mały?

 Renata Słowik
Renata Słowik
2016-01-09 10:30:00

Paczka 500 g., nasiona ok 2 cm.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153342697307551,10154513203802551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Kuleczki serowe (Cheese balls) - Tirokroketes

Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.

Grillowane papryki z fetą

Grillowane papryki z fetą

Grillowane warzywa często goszczą na greckich stołach jako dodatek do większych dań bądź jako samodzielna przystawka. W jednej z tawern w ubiegłym roku zasmakowała nam grillowana papryka nadziewana fetą. Pyszna i bardzo szybka do przygotowania. Smakuje genialnie połączona ze zwykłymi smażonymi ziemniakami posypanymi ziołami.

Feta zapiekana z filo

Feta zapiekana z filo

Popularna feta lub mizithra znajdują się nie tylko w daniach słonych, ale także i w słodkich. Przykładem niech będzie opisywana tu przez nas feta zapiekana w filo z miodem i sezamem. Jest to szybka i bardzo prosta przekąska.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera