Halvas to tradycyjny kreteński deser z semoliny, obecny na stołach najczęściej w okresie postu. Nam zdarzało się jednak otrzymywać halvas w tawernach jako “gratis” dodawany do rachunku w czasie zupełnie nie postnym :) Trzeba przyznać, że lekki cytrynowy smak, pomimo dodatku dużej ilości cukru sprawia, że deser ten jest przyjemnie orzeźwiający nawet w upalne dni. Smaczku dodają też wiórki kokosowe, które są tu idealnym uzupełnieniem.
O samym halvas pisaliśmy już nieco przy okazji prezentacji przepisu na halvas pomarańczowy. Przypomnijmy, że deser ten nie wymaga pieczenia, tylko schłodzenia w lodówce po przyrządzeniu. Każde halvas składa się bazowo z czterech podstawowych składników: semoliny, oliwy, wody oraz cukru. Dopiero różne dodatki przesądzają o końcowym smaku. Mogą to być migdały, rodzynki, orzechy, skórki albo sok z cytrusów, goździki, cynamon.
Tradycyjny przepis na halvas określany jest jako 1:2:3:4 co oznacza następujące proporcje składników:
1 porcja tłuszczu (oliwa lub olej), 2 porcje semoliny, 3 porcje cukru i 4 porcje wody. W zależności od ilości jaką potrzebujecie przyrządzić, proporcje odmierzacie filiżankami, kubkami, czy też większymi gabarytami. Oczywiście w przypadku większych porcji niż filiżanki należy też zwiększyć liczbę dodatków. My w przepisie odmierzamy porcje filiżankami. Z podanych niżej składników otrzymacie ilość mieszczącą się w tortownicy.
1. Z cytryn ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Następnie przekładamy startą skórkę do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. Nie dodajemy tu soku z cytryny bo halvas nabierze nieco gorzkiego smaku! Po zagotowaniu zmniejszamy gaz i delikatnie podgrzewamy otrzymany syrop przez około 5 minut.
2. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wsypujemy semolinę. Następnie ciągle mieszamy (moc kuchenki około 60-70%) przez 5 minut. Nie można przestać mieszać aby semolina nie przypaliła się.
3. Po tym czasie zmniejszamy ogień i bardzo ostrożnie wlewamy przygotowany syrop. Uwaga! Syrop może zacząć gwałtownie się gotować i pryskać!
4. Wsypujemy następnie przygotowane wcześniej wiórki kokosowe i ciągle mieszamy w dalszym ciągu podgrzewając garnek.
5. Początkowo mieszanie jest łatwe ale semolina dość szybko szybko gęstnieje, więc mieszanie staje się trudne. Na tym etapie warto mieć drugą parę rąk do pomocy. Pod koniec masa musi być bardzo gęsta.
6. Następnie przekładamy ją do przygotowanej wcześniej formy, wygładzamy i oprószamy wiórkami kokosowymi. Następnie wstawiamy do lodówki na co najmniej 2-3 godziny.
7. Halvas przechowujemy w lodówce i podajemy schłodzone.
Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.
Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D
Bougatsa to uwielbiana przez nas pyszna słodka przekąska, która może być podawana o każdej porze dnia. Dobrze sprawdzi się zamiast deseru albo do porannej kawy. Kremowy lekko waniliowy środek, chrupiące ciasto filo, na którym cynamon z cukrem pudrem wieńczą dzieło. Nie jest łatwo zrobić dobre nadzienie do bougatsy, a sami Grecy mają na nie wiele sposobów. Ważne jest też ciasto - w greckich piekarniach filo jest przygotowywane na świeżo, w domowych warunkach do niewielkiej bougatsy można użyć mrożonego.
Komentarze
komentarz z
Pychota
Semolina
Cześć, możesz podać konkretnie jaką semolinę użyłaś, bo nie wiem co kupić. W domu mam tylko kaszę manną ale nie wiem czy to o to chodzi.
odp. semolina
Np. taka drobna: https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-254-Maka-Fine-Semolina-drobna-500g-TRS.html?utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping
A tu grubo mielona: https://kuchnieorientalne.pl/pl/p/Maka-Semolina-Coarse-gruba-500g-TRS/245
komentarz z
☕
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156811593427551, 10157913141347551