Tą przekąską zajadaliśmy się różnych rodzinnych i skromnych tawernach na ogół znajdujących się poza głównym szlakiem turystycznym. Gdy po raz pierwszy próbowaliśmy tak przyrządzonej cukinii, zastanowił nas nieco charakterystyczny smak panierki. Jak się okazało to dodatek piwa sprawia, że całość jest bardzo smaczna. Pomijając jednak wszystkie walory oraz skromny wygląd tego dania nie można zapomnieć o tym, że jest ono bardzo kaloryczne. Z tego względu tak przygotowane cukinie lub bakłażany nadają się tylko jako dodatek do głównego dania. Bardzo dobrze smakują w połączeniu z tzatzikami lub po prostu greckim jogurtem.
1. Cukinie myjemy i następnie kroimy w cienkie plastry. Przyprószamy je solą i odstawiamy na kilka minut.
2. W tym czasie przygotowujemy piwne ciasto. Mieszamy wszystkie składniki zaczynając od ubicia białka na luźną pianę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą ciasto na naleśniki. Warto wspomnieć o tym, że panierka ta jest dosyć uniwersalna i nadaje się również do obtaczania ryb oraz innych warzyw. Po usmażeniu jest złocista i chrupiąca.
3. Cukinie osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie zanurzamy ją w przygotowanym wcześniej cieście.
4. Każdy kawałek cukinii smażymy z obu stron na mocno rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru. Usmażone kawałki cukinii przekładamy na papierowe ręczniki, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Καλή όρεξη!
Greckie kulki serowe smażone w głębokim oleju pewnie część z Was zna z wakacyjnych wojaży. Grecy serwują je razem z cytryną, która podkreśla smak rozpływających się serów. Bogata kompozycja smaku to zasługa trzech serów, z jakich są przyrządzone. Lekko pikantna słona feta, słodka i miękka Gouda oraz dojrzały cheddar uzupełniają się nawzajem, ale ich smak można wzbogacić jeszcze przez dodanie ziół, np. mięty. Ta smaczna przekąska to niestety niezła bomba kaloryczna, więc jeśli ktoś liczy kalorie to Tirokroketes nie będzie dobrym wyborem.
Poszukując nowych sposobów na przygotowanie szparagów sięgnęliśmy po inspirację do kuchni greckiej. Choć nie są one zaliczane do tradycyjnych składników kuchni greckiej to jednak współcześni Grecy jadają te warzywa i mają swoje sposoby na ich przyrządzanie. Wzorując się na nich przygotowaliśmy nieco autorski przepis, w którym króluje prostota, oliwa z oliwek oraz feta. Naszym zdaniem wyszło z tego fantastyczne danie.
Melitzanosalata to kolejne zastosowanie popularnych w Grecji bakłażanów. Pyszna pasta, w której główną rolę gra właśnie to wyjątkowe warzywo, może być dodatkiem do dań mięsnych ale przede wszystkim świetnie sprawdzi się jako pasta do chleba, z którym smakuje naprawdę wyśmienicie. Jest prosta w przygotowaniu i warto ją zrobić właśnie latem, kiedy są dostępne świeże lokalne bakłażany.
Komentarze
Ocena Kraju Grecja!
Grecja to najpiekniejszy kraj europy.
A Państwo tak uwarzaja.
Napiszcie na facebooka. Jestem Maciek Badlak.
Pa. Aufwiedersehe.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz