Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Składniki

  • około 0,3-0,35 kg okry
  • 1 niewielka cebula
  • 4 świeże pomidory lub 1 puszka całych bez skórki
  • 1 świeży pomidor pokrojony na plastry
  • niewielki pęczek natki pietruszki
  • 2/3 filiżanki oliwy
  • sól, pieprz, cukier
  • opcjonalnie 2 łyżki domowego przecieru pomidorowego

Μπάμιες λαδερές

Okra czyli bamie to na Krecie bardzo popularne warzywo. Niestety w Polsce jest ono rzadko dostępne. Jeśli jednak gdzieś gdzieś ją znajdziecie to przy wybieraniu okry przede wszystkim nie kierujcie się zasadą “im większe tym lepsze”. W przypadku okry jest zupełnie odwrotnie. Duże i wyrośnięte egzemplarze są łykowate, twarde i niesmaczne. Naszym zdaniem nie powinno się wybierać dłuższych strąków niż 6-7 cm. A najlepsze do przyrządzania i zarazem najsmaczniejsze będą naprawdę małe sztuki o długości do 5 cm.

To będzie nasz kolejny przepis na przyrządzenie tego warzywa. Wydaje nam się, że okra zapiekana w piekarniku w większej ilości oliwy jest dużo lepsza niż ta gotowana. Dobrze smakuje zarówno przyrządzona na świeżo jak i odgrzewana następnego dnia.

1. W pierwszej kolejności odcinamy twarde końce okry (czyli te śmieszne czapeczki) i spryskujemy porządnie octem winnym. Następnie zalewamy osoloną wodą i odstawiamy na 0,5 - 1 godzinę. W taki sposób pozbywamy się lepkiego soku, który zmieniłby konsystencję dania. Po tym czasie okrę odsączamy i porządnie opłukujemy pod bieżącą wodą.

2. Na patelni rozgrzewamy połowę oliwy. Do zeszklenia smażymy na niej drobno posiekaną cebulę, do której następnie dodajemy pomidory. Jeśli korzystamy z pomidorów w puszce to warto je przedtem nieco rozdrobnić. Natomiast gdy do potrawy dodajemy świeże pomidory, to najpierw obieramy je ze skóry, a następnie siekamy w kostkę. W tej opcji warto też dodać do sosu 2 łyżki przecieru pomidorowego oraz około pół filiżanki wody.

3. Sos przyprawiamy solą, pieprzem oraz niewielką ilością cukru. Gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut.

4. W czasie gdy gotuje się sos, w osobnym garnku zagotowujemy wodę i do wrzątku wrzucamy na 5 minut okrę. Następnie odcedzamy strączki i przekładamy na dno żaroodpornego naczynia.

5. Na okrę wlewamy przygotowany sos pomidorowy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i obkładamy plasterkami pomidora. Całość polewamy pozostałą oliwą.

6. Potrawę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Podczas pieczenia nie należy jej mieszać, aby okra nie straciła kształtu.

Tak przygotowaną okrę można podać z pokruszoną fetą. Danie podajemy z dobrym pieczywem, retsiną lub winem :)


Okra zapiekana w oliwie

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Andrzej Lewandowski
2018-01-31 20:02:06

Świeża okra w Polsce?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:01:34

Świeża :)

 Andrzej Lewandowski
Andrzej Lewandowski
2018-01-31 21:16:49

Gdzie ?

 Anna Pielecka
Anna Pielecka
2018-02-01 12:12:41

W Lidlu była.5 zł za 100g

2
Izabela Bijak
2018-01-31 20:58:07

Ja widzialam w Lidlu we Wroclawiu z 2 tyg temu tylko nigdy tego nie jadlam wiec sie nie skusilam na zakup ale jak jeszcze bedzie to w razie co mam przepis z linku

1
Anna Mielin
2018-01-31 21:38:02

Na zdjęciu wygląda bardzo apetycznie! Jeszcze nigdy jej nie zapiekałam, a jedynie gotowałam. Muszę spróbować w ten sposób! P.S. Można je dostać w PL w dobrych zieleniakach, u mnie są dostępne prawie cały rok, ale cena zabójcza od 45 w sezonie do ponad 60 zł za kg poza sezonem.

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-01-31 21:43:40

Gotowanie okry to chyba najbardziej popularny sposób. Wersja zapiekana jest teoretycznie podobna do gotowanej bo składniki są przecież te same. Nam jednak wersja z piekarnika wydała się o wiele smaczniejsza, delikatniejsza.

1
Grażyna Nurzyńska Wereda
2018-02-01 09:39:29

To było przepyszne, Moja CRETE - Kreta

1
Natalia Karolina Winiarska
2018-02-01 15:17:10

A mnie to nie smakuje ... Ale w Ludlu też widziałam ;)

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-02-01 18:52:52

Podobno bamies się albo lubi albo nie :) bo jest nieco specyficzne.

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155146265057551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Chaniotiko boureki

Chaniotiko boureki

Boureki to bardzo klasyczna kreteńska zapiekana potrawa składająca się przede wszystkim z dwóch składników: ziemniaków i cukinii. W kreteńskich tawernach można spotkać ją w dwóch wersjach: w cieście oraz bez ciasta.

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera