Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i z fetą

Składniki

(porcja dla 2 osób)

  • od 6 do 8 pędów zielonych szparagów
  • 4 jajka
  • sól i pieprz
  • garść pokrojonego szczypiorku
  • pół kostki fety
  • średniej wielkości cebula dymka
  • 2-3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Ομελέτα με σπαράγγια και φέτα

Omlet to doskonała przekąska, która daje odpowiedni zastrzyk energii na początek dnia. W Grecji popularne są wersje tego dania z dodatkiem różnego rodzaju warzyw, takich choćby jak cukinia, szpinak, czy też pomidory. Inspirując się tymi greckimi pierwowzorami stworzyliśmy nasz autorski przepis na omlet z zielonymi szparagami. Szparagi, cebula dymka oraz feta tworzą bardzo smaczne połączenie, które powinno przypaść do gustu wszystkim wielbicielom greckich smaków, omletów i zielonych szparagów.

1. Dolną część szparagów obieramy z twardej skórki, a następnie odkrajamy zdrewniałe końce.

2. Jajka wbijamy do niewielkiej miseczki, dodajemy sól oraz pieprz, a następnie delikatnie roztrzepujemy je widelcem.

3. Szparagi pokrojone na 2 lub 3 kawałki smażymy na oliwie korzystając ze średniej wielkości patelni. Trzeba pamiętać, że jeśli w ostatnim etapie będziesz chciał zapiec ten omlet w piekarniku to patelnia musi mieć metalową rączkę lub taką, która jest wykonana z tworzywa odpornego na wysoką temperaturę.

4. W momencie gdy skórka szparagów będzie nabierać intensywnego złotawego koloru na patelnie wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę. Smażymy ją do czasu aż się zeszkli.

5. Na patelnię wlewamy jajka, starając się równocześnie pokryć jej całą powierzchnie. Opcjonalnie całość posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

6. Gdy spód omletu zetnie się, patelnie zdejmujemy z palnika, a na wierzchu układamy kawałki fety.

7. Następnie na kilka minut patelnię wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160’C. Omlet zapiekamy do momentu aż będzie puszysty, a jego powierzchnia zrumieni się.

8. Jeśli nie możesz skorzystać z piekarnika to po wlaniu jajek na patelnię, od razu rozrzuć na nich kawałki fety, a następnie przykryj pokrywką. W tym przypadku omlet smażymy do momentu aż wierzchnia część jajek będzie ścięta.

Καλή όρεξη!

Omlet ze szparagami i z fetą

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.5
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.5 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-05-04 18:20:24

Z frytkami, pomidorem,cebulą,papryką i fetą ... pycha

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-05-04 20:55:42

Z cukinią też są super.

2017-05-28 09:08:20

Marek Hojdys zrób taki plissss

2019-06-06 20:26:55

Feta <3

2019-06-07 08:33:37

Pyszności

2020-06-14 09:24:21

Dzięki za inspiracje ✋

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-06-14 18:15:43

Ooo, jak smakowało?

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152979440562551,10153584804382551,10154550142732551,10156253734827551,10157201831977551,10157201831977551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Okra w pomidorach

Okra w pomidorach

Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Ladenia

Ladenia

Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera