Kalafior nie jest najbardziej wdzięcznym warzywem do przyrządzania. Nieładnie pachnie podczas gotowania i ma dość specyficzny smak. W naszej szerokości geograficznej podawany jest też bez zbędnej finezji.
Niedawno mieliśmy okazję jeść to warzywo w postaci sałatki przyrządzonej na kreteński sposób. Poprzez dodanie cebuli podczas gotowania jego smak zmienił się na nieco bardziej łagodny. Kalafior podany w ten sposób jest dobrą przekąską lub dodatkiem do dania głównego.
1. Kalafiora dzielimy na niewielkie różyczki, dokładnie myjemy i zalewamy zimną wodą w garnku. Do gotowania dorzucamy dwie obrane cebule i gotujemy aż kalafior będzie miękki.
2. Następnie odlewamy wodę, cebulę wyrzucamy, a kalafiora przekładamy do większej miski. Polewamy dość obficie dobrą oliwą z oliwek, skrapiamy mocno sokiem z cytryny i solimy.
3. Na koniec posypujemy posiekaną drobno natką pietruszki i podajemy.
Καλή όρεξη!
Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek greckiej kuchni. Wraz z chwilą pojawienia się w sprzedaży młodego bobu pochłaniamy jej spore ilości. Aby sałatka wyszła smaczna bób musi być młody, więc w naszej szerokości geograficznej możemy cieszyć się nią przez bardzo krótki czas.
Ta tradycyjna sałatka jest podstawą w każdej greckiej tawernie. W menu znajdziecie ją pod popularną nazwą Greek Salad lub Horiatiki. Jest prosta do wykonania i bardzo smaczna. Jedyny warunek udanego jej przyrządzenia to bardzo świeże i dojrzałe warzywa.
Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10152892964557551