Ta tradycyjna sałatka jest podstawą w każdej greckiej tawernie. W menu znajdziecie ją pod popularną nazwą Greek Salad lub Horiatiki (czyli wiejska). Jest prosta do wykonania i bardzo smaczna. Jedyny warunek udanego jej przyrządzenia to bardzo świeże i dojrzałe warzywa. Warto skorzystać z okazji, że teraz są one dostępne i przyrządzić ją w domu. Pomidory szklarniowe lub sprowadzane zimą z południa Europy niestety nie nadają się, ponieważ brakuje im tej soczystości i aromatu, który decyduje o smaku sałatki. Osobiście przyrządzamy ją w Polsce tylko w szczycie letniego sezonu. Ważne też aby cebula była bardzo łagodna i wręcz słodka w smaku. Na Krecie dostaniecie ją bez problemu, u nas w kraju niestety kupienie jej jest mało prawdopodobne.
Do przyprawienia sałatki można użyć przywiezionego oregano albo dowolnej mieszanki ziół do sałatki greckiej. Takie zioła dostaniecie na Krecie lub innych wyspach greckich bez żadnego problemu. Na zachodzie Krety zamiast zwykłych oliwek z zalewy często podaje się do horiatiki oliwki suszone w soli. Takie oliwki możecie bez większego problemu kupić w warzywniakach w tym rejonie. Ważna jest też oliwa, która dodajecie na końcu. My używamy znakomitej oliwy naszych przyjaciół z Kritsy Physis of Crete. Bez problemu można ją kupić w Polsce w zaprzyjaźnionym sklepie kreta24.pl
1. Pomidory kroimy w większe kawałki, cebulę w półplasterki albo piórka. Ogórek najlepiej pozostawić nie obrany i pokroić w dość grube półplasterki. Paprykę kroimy w cienkie pierścienie lub po prostu w większe kawałki.
2. Pokrojone warzywa układamy w dość głębokim talerzu, lekko solimy, posypujemy ziołami i mieszamy. Sałatkę można skropić niewielką ilością octu winnego, ale nie jest to warunek konieczny. Niezbędna natomiast jest dobrej jakości oliwa, którą obficie polewamy warzywa.
3. Na wierzch kładziemy plaster fety i oliwki. Posypujemy na koniec odrobiną dobrego kreteńskiego oregano. Sałatkę można podawać z chlebem lub bez niego, jak kto woli.
Καλή όρεξη!
Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko.
Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek greckiej kuchni. Wraz z chwilą pojawienia się w sprzedaży młodego bobu pochłaniamy jej spore ilości. Aby sałatka wyszła smaczna bób musi być młody, więc w naszej szerokości geograficznej możemy cieszyć się nią przez bardzo krótki czas.
Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany czarne oczko (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie.
Komentarze
Pyszna.
Parę lat temu przez 2 tygodnie objadaliśmy się greckimi smakołykami na Krecie. Sałatka grecka jest nie do podrobienia. Jedynie w szczycie sezonu nasze pomidory i ogórki mogą stanowić namiastkę tego, co dostaniemy na Południu. Tęsknię za tą kuchnią.
Zgadza się. Polskie warzywa tylko przez krótki czas nadają się do zrobienia horiatiki. A takiej cebuli jaka jest na Krecie w Polsce też raczej się nie dostanie. Mam na myśli taką łagodną i słodkawą w smaku, bo ostra też bywa w sprzedaży. :)
Pozdrawiam
Gosia | www.crete.pl
komentarz z
Najlepsza sałatka grecka , jaką jedliśmy na wakacjach była w małej miejscowości na Krecie - Mesa Mouliana w drodze na Vai. Wszystko z przydomowego ogródka, mniam
komentarz z
Fakt, nigdy w Polsce nie udało mi się odtworzyć smaków chociażby sałatek jedzonych w Grecji. Niepowtarzalne
komentarz z
komentarz z
Pycha
komentarz z
Nie
komentarz z
Co do warzyw, to zgadzam sie z tym, ze tam smakuja inaczej ;) niby pomidor, ale tam smakuje wysmienicie i o wiele lepiej niz u nas
komentarz z
A wiesz że na Krecie sprowadzają pomidory z Polski? Nie wszędzie oczywiście ale zdarza się :D Kreteńskie arbuzy to inna bajka, podobnie cebula. Ogórek i papryka różnicy nie ma.
komentarz z
Rzeczywiście smakuje inaczej
komentarz z
Niestety smakuje inaczej. Mimo tego że przywiezlismy fete, następnym razem zbiorę też do domu pomidora ogórka no i cebulę która ma również inny smak u nas. Mimo tego sądzę, że nadal nie będzie tak smakować jak w Grecji.
komentarz z
Różnica w odbiorze smaków może brać się nie tylko ze składników. Na to jak smakuje jedzenie wpływa także otoczenie. Na Krecie czujesz w powietrzu albo zapach ziół albo morza. Jest inny klimat, jest też wakacyjny luz. Poza tym tam jesz na zewnątrz tawerny, a Polsce zapewne w środku mieszkania czy domu.
komentarz z
CRETE - Kreta dokładnie to miałem na myśli :)
komentarz z
Wystarczy pomyśleć o Krecie i już czuję zapach sałatki,ale sałatka na Krecie ma wspaniały smak !
komentarz z
Właśnie wróciłam . Grecka sałatka przepyszna. A feta wyśmienita. Byliśmy na Krecie :)
komentarz z
i niby tyle fety do sałatki jak na zdjęciu? hmm chyba z 3/4 za dużo
komentarz z
Weź tyle ile lubisz. Proste.
komentarz z
Czekam na oliwę z Kritsy i zaszaleję już niedługo
komentarz z
Właśnie wróciłam...obżarta grek salat
komentarz z
Uwielbiam
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155605524452551,10156348822817551,10157361597177551