Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.
Obficie obsypane cukrem pudrem Kourabiedes są pełne migdałowego smaku. Ciastka te można także aromatyzować przez dodatek wody różanej, mastichato (likieru mastyksowego), wanilii lub wody z kwiatów pomarańczy.
Nadchodzące święta to dobra okazja do wypróbowania tego przepisu, tym bardziej że ciasteczka te świetnie znoszą przechowywanie więc można cieszyć się ich smakiem dość długo, o ile przygotujecie ich odpowiednio więcej. Jeśli ich smak przypadnie Wam do gustu to nic nie stoi na przeszkodzie aby piec je również bez okazji.
1. Masło ucieramy z cukrem pudrem aż do otrzymania jasnej puszystej masy. Następnie wciąż mieszając dodajemy żółtko jajka oraz ouzo. Gdy składniki połączą się w jednolitą masę dodajemy odważoną ilość mąki oraz mielonych migdałów. Opcjonalnie można dodać łyżkę stołową wody różanej.
2. Powstałe ciasto wyrabiamy ręcznie aż będzie miękkie i sprężyste.
3. Ciasto dzielimy na około 20 kawałków, z których formujemy podłużne wałki. O ile jest taka potrzeba (wałek jest zbyt długi) to dzielimy go na około 7-8 centymetrowe odcinki. Zaginając ich końce nadajemy im kształt zbliżony co półksiężyca. Drugim typowym kształtem tych ciastek jest spłaszczona kula.
4. Uformowane ciastka kładziemy na blasze do pieczenia pamiętając, aby pozostawić im odpowiednio dużo miejsca na wyrośnięcie.
5. Ciastka należy piec przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C. Kourabiedes powinny stać się twardawe i lekko brązowe.
6. Po upieczeniu przekładamy je na kratkę i pozostawiamy do lekkiego ostudzenia. Na osobną blachę przesiewamy warstwę cukru pudru, na której wciąż gorące ciastka układamy ciasno obok siebie. Można je również skropić odrobiną wody różanej (ale nie jest to konieczne), dzięki czemu cukier puder lepiej pokryje ciasteczka.
7. Na koniec Kourabiedes bardzo obficie posypujemy cukrem pudrem przesianym przez sito. Ważne jest aby pamiętać o tym, że posypywane ciastka wciąż muszą być gorące.
8. Pozostawiamy je do całkowitego ostygnięcia, a następnie przekładamy do szczelnego pojemnika.
Καλή όρεξη!
Maślane ciasteczka koulourakia to jedna z popularnych przekąsek, która szczególnie często pojawia się w Grecji w okresie Bożego Narodzenia oraz Wielkanocy. Smakołyk ten jednak nie jest serwowany tylko w czasie świąt, lecz dosyć często gości na greckich stołach zupełnie bez okazji. Ciasteczka są najczęściej podawane jako dodatek do kawy i właśnie w takiej formie sprawdzają się wyśmienicie. Dosyć często koulourakia są również serwowane w greckich hotelach, gdzie podawane są w czasie śniadań.
Galaktoboureko to jeden z najsłodszych tradycyjnych greckich deserów. Połączenie kremu opartego na semolinie, ciasta filo oraz słodkiego cytrusowo-cynamonowego syropu przypadnie do serca wielbicielom słodyczy, bowiem całość jest naprawdę pyszna.
Baklava jest chyba najsłynniejszym greckim deserem. Genezę jej powstania jednak odłóżmy na bok, ponieważ do wynalezienia baklavy przyznają się także Turcy, Bułgarzy i kilka innych krajów bałkańskich. Niemniej jednak skoro Grecy wynaleźli prawie wszystko to baklavę pewnie także ;-)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153316928412551