Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto pomarańczowe czyli kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.
Ważne jest aby dodać świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (najlepiej greckich), gdyż gotowy sok z kartonu zazwyczaj odtwarzany z koncentratu, zupełnie nie nadaje się do tego rodzaju wypieków.
Po upieczeniu ciasto pomarańczowe można jeszcze nasączyć słodkim syropem zrobionym także na bazie skórki pomarańczowej i cukru. Nie jest to jednak konieczne. Naszym zdaniem ciasto bez tego dodatku jest równie pyszne i szybko znika z talerzy. Najlepiej będzie jak spróbujecie obydwu wersji. Na końcu przepisu znajdziecie opis wykonania prostego syropu, którym można nasączyć to ciasto.
I drobna uwaga na koniec: w tym przepisie nie ma jajek i to nie jest pomyłka.
1. Oliwę ubijamy z cukrem i następnie dodajemy resztę składników: sok, przyprawy, alkohol, skórki z cytrusów, proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy powoli mąkę i mieszamy aż powstanie gęsta masa.
2. Formę do pieczenia smarujemy masłem, wlewamy ciasto i pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Do tego ciasta lepsza będzie forma szersza aby ciasto nie było zbyt wysokie. Najlepiej gdy gotowy wypiek uzyska formę dosyć grubego placka.
3. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto jest w zasadzie już gotowe do jedzenia. Tak jak pisaliśmy nie ma potrzeby nasączania go syropem.
Jeśli jednak planujemy nasączyć ciasto syropem to należy je najpierw ostudzić. W tym czasie przygotowujemy syrop.
4. Do niewielkiego garnuszka dodajemy wodę, cukier, startą skórkę z cytryny i pomarańczy oraz laskę cynamonu.
5. Doprowadzamy do wrzenia i następnie gotujemy przez około 5 minut, aż cukier rozpuści się całkowicie.
6. Następnie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy miód i po wymieszaniu nasączamy ostudzone ciasto gorącym syropem. Najlepiej pozostawiamy je na noc, tak aby ciasto wchłonęło większą część syropu.
Καλή όρεξη!
W Grecji można kupić gotowe takie przetwory, czasem można ich skosztować w tawernie. Jednak warto spróbować swoich sił i przygotować własne słoiczki z takimi pysznościami. Jednym z bardziej znanych i popularnych przepisów jest ten, w którym bazę stanowią wiśnie.
Kourabiedes to greckie maślane ciasteczka tradycyjnie pieczone z okazji świąt Bożego Narodzenia oraz większych rodzinnych uroczystości. Jak głosi legenda ich charakterystyczny półksiężycowy kształt zaczęto stosować podczas tureckiej okupacji jako nawiązanie do flagi tureckiej. Po odzyskaniu niepodległości przez Grecję ciastka te zaczęły być formowane także w inne kształty, najczęściej okrągłe i płaskie.
Rizogalo to kremowy grecki pudding przygotowany na bazie ryżu oraz mleka. Od tych dwóch składników wzięła się nazwa tego dania: ρυζι - ryzi - ryż; γάλα - gála - mleko. Dodatkiem, który wzbogaci smak może być skórka pomarańczowa lub cytrynowa, którą dodajemy w trakcie gotowania. Rizogalo doskonale sprawdzi się w formie deseru, przekąski w ciągu dnia lub jako dodatek do śniadania.
Komentarze
Jajco
Witam,
A gdzie jajka w przepisie?
pozdro
Jajka
W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.
Oliwa
Tragedia! tysiące kalorii w tym cieście!
Oliwa
No jak zjesz je sama w całości i od razu to z pewnością będą to tysiące kalorii. :P Jeśli szukasz dietetycznego przepisu na ciasto to jednak nie w kuchni greckiej.
Zresztą polskie ciasta robione na bazie całej kostki masła też mają mnóstwo kalorii. Wszak kaloryczność tłuszczy jest zbliżona.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157698936487551