Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Keik portokali, a simple orange cake

Portokali-Keika

Components

cake
  • 3 glasses of flour
  • 2 cups of sugar
  • 1 glass of olive oil
  • 2 cups of orange juice (freshly squeezed)
  • some cognac, rum or other alcohol
  • grated peel of one lemon
  • grated peel of 2 oranges
  • 2 spoons of baking powder
  • a large pinch of cinnamon and cloves (ground)
syrup
  • 200 ml of water
  • 170-180 gr of sugar
  • 1 tablespoon honey
  • lemon peel
  • juice of 1/4 lemon
  • 1 orange peel
  • cinnamon stick

Κέικ πορτοκάλι

Greeks often use oranges to bake cakes and prepare desserts. Today we present a recipe for slightly less known but very easy to prepare Kéik portokáli cake, which is liked by all those who tried it. The juice of freshly squeezed oranges and spicy spices are responsible for its refreshing taste, and the simple execution will make this cake can be prepared very quickly in an "emergency" situation.

It is important to add freshly squeezed orange juice (preferably Greek), because the ready-made juice from the carton is usually reconstituted from the concentrate, completely unsuitable for this type of baking.

Some Greeks orange cake soaked sweet syrup also made of orange peel and sugar, but it is not necessary. In our opinion, the cake without this addition is equally delicious and quickly disappears from the plates. However, if someone would like to try this version too, at the end you will find a recipe for a simple syrup, which can be soaked in this cake.

1. Pound the oil with sugar and add the rest of the ingredients. At the end, add the flour slowly and mix until a thick mass is formed.

2. Spread the baking form with butter, pour the dough and bake for one hour at 180 degrees. For this cake will be better form wider to make the cake was not too high. It's best if the ready-baked cake gets a fairly thick cake.

3. After baking and cooling, the dough is basically ready to eat. As we wrote, there is no need to soak it with syrup.

However, if you plan to saturate the dough with syrup, then it should be cooled down first. During this time, we prepare syrup.

4. To a small pot we add water, sugar, grated lemon and orange peel and cinnamon stick.

5. Bring to a boil and then cook for about 5 minutes until the sugar is completely dissolved.

6. Then remove the pot from the fire, add honey and after mixing, soak the dough with hot syrup. We leave them at night so that the dough absorbs most of the syrup.

Καλή όρεξη!



Keik portokali - orange cake

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.14
Liczba ocen: 7
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.14 na 5 (0) liczba ocen 7
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

 gość}
gość Jajco
2017-09-13 12:30:59

Jajco

Witam,

   A gdzie jajka w przepisie?

 

pozdro

Piotrek | www.crete.pl
Piotrek | www.crete.pl
2017-09-13 12:44:31

Jajka

W tym przepisie nie ma jajek. Składniki są dokładnie takie jak widzisz na stronie.

 gość}
gość Grażyna
2019-10-13 02:14:39

Oliwa

Tragedia! tysiące kalorii w tym cieście!

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2019-10-18 11:45:38

Oliwa

No jak zjesz je sama w całości i od razu to z pewnością będą to tysiące kalorii. :P Jeśli szukasz dietetycznego przepisu na ciasto to jednak nie w kuchni greckiej.

Zresztą polskie ciasta robione na bazie całej kostki masła też mają mnóstwo kalorii. Wszak kaloryczność tłuszczy jest zbliżona.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Cherries in syrup

Cherries in syrup

In Greece you can buy ready-made preserves, sometimes you can try them in the tavern. However, it is worth trying your hand and prepare your own jars with such delicacies. One of the more well-known and popular recipes is the one in which the bases are cherries.

Sweet cherries in syrup

Sweet cherries in syrup

Glyka tou koutaliou is a Greek delicacy that means fruits (usually) made in very sweet syrup. Such delicacies sometimes offer taverns at the end of the main meal, it is also a popular addition to desserts. Trying them can be a real test of resistance to the Greek definition of sweets. On our website we have already given a way for cherries in syrup, and today we add a recipe for the preparation of cherries. We chose one of the simpler and less time-consuming recipes that we have been using successfully for several years.

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava (Μπακλαβάς)

Baklava is probably the most famous Greek dessert. However, let us put aside the genesis of its creation, because Turks, Bulgarians and several other Balkan countries also admit to the invention of baklava. Nevertheless, since the Greeks have invented almost everything, the baklava is probably also ;-)

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera