Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób. Co więcej na jego podstawie można przygotować także danie Keftedes me Saltsa Domata oraz Keftedakia Gemista (czyli keftedes nadziewane fetą).
Keftedes można sporządzić zarówno z mięsa wieprzo-wołowego, jagnięcego lub z mieszanki tych mięs. Jeśli kotleciki zgrillujemy nabiorą dymnego smaku, zaś usmażone na patelni będą bardziej soczyste. Świetnym uzupełnieniem dla nich są tzatziki oraz smażone ziemniaki. Niektórzy podają je z chlebem pita i sałatką. Obowiązkowym dodatkiem jest też cytryna, którą skrapiamy keftedes przed jedzeniem, zwłaszcza gdy keftedes są podane jako meze.
1. Chleb należy namoczyć w wodzie i odsączyć z jej nadmiaru. W misce dokładnie mieszamy mięso, cebulę, jajka, odciśnięty chleb, czosnek i zioła. Doprawiamy całość solą, pieprzem, kminem i kolendrą. Powinna powstać gęsta masa, którą wkładamy do lodówki na około godzinę.
2. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące.
3. Smażymy na oliwie do zbrązowienia, po czym odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.
4. Podajemy na ciepło.
Καλή όρεξη!
Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.
Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.
Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/907537808087151