Booking.com

Greckie kotleciki keftedes

keftedes

Składniki

  • 1/2 kg mielonego mięsa (wołowe, wieprzowe, ewentualnie jagnięce)
  • 1 średnia starta cebula
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka świeżo posiekanej posiekanej mięty
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2-3 kromki czerstwego chleba (bez skórki)
  • sól i pieprz
  • zmielony kmin rzymski
  • zmielone nasiona kolendry
  • mąka do obtoczenia
  • oliwa do smażenia

κεφτέδες

Keftedes to jedno z najpopularniejszych dań kuchni greckiej. Pod tą nazwą kryją się kulki z mielonego mięsa doprawione ziołami, którym zawdzięczają swój ciekawy smak. Grecy mają także kilka innych zastosowań na mielone mięso, ten przepis to jednak najbardziej podstawowy i popularny sposób. Co więcej na jego podstawie można przygotować także danie Keftedes me Saltsa Domata oraz Keftedakia Gemista (czyli keftedes nadziewane fetą).

Keftedes można sporządzić zarówno z mięsa wieprzo-wołowego, jagnięcego lub z mieszanki tych mięs. Jeśli kotleciki zgrillujemy nabiorą dymnego smaku, zaś usmażone na patelni będą bardziej soczyste. Świetnym uzupełnieniem dla nich są tzatziki oraz smażone ziemniaki. Niektórzy podają je z chlebem pita i sałatką. Obowiązkowym dodatkiem jest też cytryna, którą skrapiamy keftedes przed jedzeniem, zwłaszcza gdy keftedes są podane jako meze.

1. Chleb należy namoczyć w wodzie i odsączyć z jej nadmiaru. W misce dokładnie mieszamy mięso, cebulę, jajka, odciśnięty chleb, czosnek i zioła. Doprawiamy całość solą, pieprzem, kminem i kolendrą. Powinna powstać gęsta masa, którą wkładamy do lodówki na około godzinę.

2. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące.

3. Smażymy na oliwie do zbrązowienia, po czym odsączamy z nadmiaru oliwy na papierowych ręcznikach.

4. Podajemy na ciepło.

Καλή όρεξη!

keftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/907537808087151

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Spetzofai

Spetzofai

Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.

Keftedes w sosie pomidorowym

Keftedes w sosie pomidorowym

Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia - greckie nadziewane bakłażany

Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 https://maps.app.goo.gl/w6rUjAgRzUGDYza4A
 To miejsce jest do oglądania a nie do ,,plażowania,,.Byłam więc wiem jak wygląda to miejsce.
 Bardzo dobra decyzja.
 Fajne miejsce i woda bardzo zimna.
 A można gdzie indziej? Ja id lat tylko Kreta i wciąż mało, a ile jeszcze Kretenskich cudow do odkrycia
gość PiotrWie  A my jeździliśmy od 2008 roku wielokrotnie, kiedyś obliczyłem że spędziliśmy tam ponad pół roku ale od 2021 roku przestaliśmy - za dużo ludzi na zbyt małej przestrzeni, w miejscach gdzie przed 2015 rokiem pojawiali się ludzie raz dziennie ciągle ktoś był, nawet wysoko w górach było tyle ludzi że nie dało by się z każdym pogadać jak kiedyś - bo by się nigdzie nie doszło. (...)
 Bo Kreta jest po prostu piękna i trzeba ją zwiedzać. Jak jadę gdzieś indziej mam wyrzuty że nie na Kręte
 To samo w Polsce :)
Greckimi Drogami  A nowe giga-lotnisko w budowie
 Do przewidzenia. Jeszcze pewnie za naszego życia wyspa zamieni się w pustynię. Będzie można pojeździć na wielbłądach, albo i pośmigać terenówkami po bezkresnych piaskowych wydmach. Na wszystko trzeba patrzyć z optymizmem :-).

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera