Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.
1. Chleb należy namoczyć w wodzie i odsączyć z jej nadmiaru. W misce dokładnie mieszamy mięso, cebulę, jajka, chleb, czosnek, zioła i przyprawy. Powstałą dość gęstą masę wkładamy na godzinę do lodówki.
2. Z masy formujemy niewielkie kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na oliwie do zbrązowienia, po czym odsączamy z jej nadmiaru na papierowych ręcznikach.
3. Podsmażamy na oliwie cebulę, tak aby zmiękła i dodajemy wino. Smażymy chwilę i następnie dodajemy pomidory. Jeśli używamy świeżych pomidorów należy je najpierw zetrzeć na tarce o grubych oczkach, natomiast gdy dodajemy pomidory z puszki to dobrze jest je wstępnie zmiksować w rozdrabniaczu. Sos doprawiamy czosnkiem, liśćmi laurowymi, solą i pieprzem. Dodajemy także trochę wody i szczyptę cukru, jeśli pomidory są zbyt kwaśne.
4. Sos gotujemy na małym ogniu przez około pół godziny. Powinien on zgęstnieć, a nadmiar wody odparować. Przygotowane wcześniej kotleciki zalewamy gotowym sosem pomidorowym i gotujemy razem przez 10 minut.
5. Jeśli podczas przygotowywania sosu dodamy do niego makaron orzo, a nastepnie danie zapieczemy w piekarniku otrzymamy danie o nazwie Keftedakia Giouvetsi.
Καλή όρεξη!
To bardzo znane mięsne danie składa się przede wszystkim z bakłażanów, mielonego mięsa z pomidorami i sosu beszamelowego. W Grecji najlepszą moussakę można zjeść w tradycyjnych rodzinnych tawernach, gdzie danie to jest dopracowane, pełne aromatu i bardzo smaczne.
Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.
Papoutsakia to tradycyjna grecka potrawa przyrządzana z bakłażanów, mielonego mięsa i sosu beszamelowego. W smaku bardzo przypomina moussakę, co w sumie nie dziwi, ponieważ lista składników obu dań jest prawie identyczna.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz