Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

tomatokeftedes

Składniki

  • około 2 kg dojrzałych pomidorów
  • nieduża cebula lub 2 dymki
  • około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki
  • około 3 łyżek posiekanej świeżej mięty
  • około 1 ½ - 1 ¾ szklanki mąki
  • sól, świeżo zmielony czarny pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia

Ντοματοκεφτέδες

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów. Wulkaniczne podłoże, silne nasłonecznienie oraz brak dostępu do wody gruntowej powoduje, że ich smak jest bardzo charakterystyczny i intensywny. W polskich warunkach najlepsze wychodzą z podłużnych pomidorów, które mają mało soku a dużo miąższu.

W zależności od wyspy przepis ten jest nieco inny. Są wersje z dodatkiem czosnku, koperku, oregano, czy cynamonu. My proponujemy wersję o świeżym smaku, który placki zawdzięczają sporemu dodatkowi mięty. Ich doskonałym uzupełnieniem jest zwykły grecki jogurt.

1. Pomidory należy zetrzeć na tarce o grubych oczkach, wyrzucając skórę. Starte pomidory odsączamy z nadmiaru wody, warto jednak zachować ten sok w razie gdyby ciasto wymagało rozrzedzenia.

2. Cebulę bardzo drobno siekamy lub ścieramy na tarce i dodajemy do pomidorów. Następnie dodajemy posiekaną natkę, miętę, sól i pieprz.

3. Teraz stopniowo dosypujemy mąkę i mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję przypominającą ciasto na placki ziemniaczane. Ilość mąki zależy od tego czy pomidory mają więcej miąższu czy więcej soku. Na pewno nie warto przesadzać z jej ilością bo placki staną się nieco gumowate. Jednak jeśli dodacie jej za mało placki będą rozpadać się podczas smażenia.

4. Rozgrzewamy oliwę na dużej ciężkiej patelni a następnie dużą łyżką nakładamy porcje ciasta.. Placki smażymy na patelni z obu stron na złotawy kolor. Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Καλή όρεξη!


tomatokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.17
Liczba ocen: 9
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.17 na 5 (0) liczba ocen 9
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2020-09-24 17:58:05

Jadłam na Santorini. Pychotka

1
2020-09-24 18:47:12

Joanna Chmielewska Ja też...pyszne były

1
2020-09-24 20:42:03

Ja też

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-25 04:22:29

Pomidory na Santorini są bardzo specyficzne co przekłada się na smak placków. Na Krecie tomatokeftedes już takie dobre nie są, o ile w ogóle gdzieś je podadzą bo to rzadkość na tej wyspie. Ale naszym zdaniem z przepisu który zamieszczamy placki wychodzą bardzo dobre. O ile pomidory są mocno dojrzałe i mają dużo miąższu i mało soku oraz pestek.

2020-09-24 18:12:13

Niewątpliwie smaczne, ale czy te pomidorki dojrzewały w pełnym słońcu?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-24 18:35:41

Nie wiem jak twoje, nasze tak :)

2
2020-09-24 18:47:46

CRETE - Kreta . Jeżeli wasze dojrzewają w pełnym słońcu tak jak moje, a nie w tunelach foliowych , to zapewne są pyszne. Pozdrawiam.

2020-09-24 18:49:02

Jadłam na Santorini. Bomba

2020-09-24 18:50:59

Muszę spróbować

2020-09-24 18:57:14

Są pyszne

2020-09-24 19:21:42

Kocham grecką kuchnię

1
2020-09-25 15:32:42

Narobiliście mi smaka

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2020-09-25 15:36:17

Brawo! Jak smakują?

1
2020-09-25 15:59:22

CRETE - Kreta pyszne

2020-09-26 15:53:01

Jadłam na Santorini

2020-09-26 15:54:26

2021-09-12 05:42:40

Są pyszne..jadłam je na Santorini

2

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157444117487551,10158169169507551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Kolokithopita to w Polsce mniej znany sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita w smaku jest bardzo subtelna i delikatna, więc połączenie jej np. z sosem tzatziki spowoduje, że czosnek zawarty w sosie zdominuje jej walory smakowe.

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia faszerowana fetą i orzechami włoskimi

Cukinia w kuchni greckiej występuje bardzo często. Można ją odnaleźć jako składnik w pitach (kolokithopita), kotlecikach (kolokithokeftedes), w zapiekance warzywnej briam, w postaci smażonej w cieście (kolokithakia tiganita) lub po prostu ugotowanej bądź też zgrillowanej. Kolejnym smacznym sposobem na to warzywo jest przyrządzenie go w postaci faszerowanej. My wybraliśmy farsz bez mięsa, oparty głównie na fecie i orzechach włoskich.

Omlet ze szparagami i fetą

Omlet ze szparagami i fetą

Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera