Kolokithokeftedes - placuszki z cukinii

Kolokithokeftedes

Składniki

  • około 2 kg cukinii (już wynasionowanej)
  • 250 g sera Kefalotyri
  • 1 kubek startej cebuli
  • 6 łyżek stołowych posiekanego drobno koperku
  • 1 ⅓ kubka bułki tartej
  • 3 jajka
  • sól pieprz
  • oliwa do smażenia
  • mąka do obtaczania

Κολοκυθοκεφτέδες

Placki z cukinii to jedno z najsmaczniejszych dań kuchni greckiej. Mimo że na naszej stronie jest już od dawna przepis na kolokithokeftedes, to zdecydowaliśmy się na opublikowanie także nieco innej wersji na te placuszki. Poprzednia wersja równie pyszna, oparta była na nieco innych składnikach. Poza cukinią wykorzystana była tam również feta i ziemniaki. Chociaż zamieszczona poniżej wersja przepisu jest bez tych dodatków to jest ona nie mniej pyszna. Kolokithokeftedes w takim wykonaniu jedliśmy ostatnio u naszych kreteńskich przyjaciół. Placki przygotowane w ten sposób zasmakowały nam tak bardzo, że poprosiliśmy o przepis :)

Przygotowanie ich jest zawsze czasochłonne, więc najlepiej zrobić od razu większą porcję. Z doświadczenia wiemy, że placki te świetnie znoszą mrożenie, więc część z nich można zachować na zimne miesiące. Warto wykorzystać również to, że latem cukinia jest tania i łatwo dostępna.

Z dwóch kilogramów dużych mięsistych cukinii uzyskaliśmy 34 nieduże placki. Wagę warzyw podaliśmy już po usunięciu części z nasionami. Ser kefalotyri można zastąpić parmezanem.

1. Najlepsze do kolokithokeftedes będą bardzo duże cukinie, które mają najgrubszy miąższ. Zaczynamy od rozkrojenia warzyw i usunięcia części nasiennej. Następnie cukinie ścieramy na tarce do warzyw o małych oczkach, posypujemy solą i pozostawiamy na około pół godziny. Po tym czasie porządnie odciskamy sok.

2. Cebulę i ser kefalotyri ścieramy drobno i dodajemy do odsączonej cukinii. Całość uzupełniamy posiekanym koperekiem, jajkami oraz tartą bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Pamiętajcie, że jeśli cukinię odcisnęliście zbyt słabo to trzeba będzie dodać nieco więcej tartej bułki.

3. Po dokładnym wymieszaniu całość odstawiamy do lodówki na około pół godziny. Formujemy niewielkie płaskie placki. Można także uformować niewielki kulki jednak w takiej formie trzeba smażyć je w głębokim oleju.

4. Każdy placek obtaczamy delikatnie w mące. Smażymy na rozgrzanej oliwie aż do uzyskania brązowego koloru.

5. Po usmażeniu placki można odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Kolokithokeftedes serwujemy na ciepło. Smakują najlepiej podawane z jogurtem greckim lub tzatzikami.

Καλή όρεξη!


Kolokithokeftedes

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2017-09-05 19:35:36

Lilian A. Lu

2017-09-06 06:29:15

Jagoda robimy :>

1
2017-09-06 06:32:04

taaaak :D

2017-09-06 08:42:04

Całkiem nieźle smakują też z wędzonym na zimno łososiem

 gość}
gość Jolanta
2018-08-29 10:36:07

pytanie

Witam, proszę o informację: czy trzeba mrozić przed smażeniem, czy gotowe i tylko odgrzewać?

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2018-08-29 13:15:47

odp. pytanie

Nie należy mrozić przed smażeniem. Wystarczy wymieszaną masę wstawić do lodówki na pół godziny.
Natomiast po usmażeniu i ostudzeniu możesz zamrozić kotlety jeśli chcesz przechowywać je dłuższy czas.

 gość}
gość marzi
2019-10-15 10:54:57

Co zamiast sera Kefalotyri ?

Dzień dobry,jaki ser można dodać zamiast sera Kefalotyri ?

Pozdrawiam

 

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2019-10-18 11:35:38

odp. Co zamiast sera Kefalotyri ?

Np. Parmezan, Grana Padano.

2020-09-17 18:47:28

Dzisiaj na śniadanie żona zrobiła z fetą.Petarda

2
2020-09-17 19:55:21

Marcin Kuśmirek !

1
2020-09-18 08:17:34

Uwielbiam

 gość}
gość Janusz
2021-06-02 15:54:41

Przepis na placki z cukini

Zrobiłem, były pyszne. Ale zanotowałem wpadkę - placki rozpadały się na patelni bo nie miały lepiszcza czyli mąki. Po dodaniu mąki - było OK. Może się mylę i nie umiem zrobić. Danie fantastyczne, dziękuję.

Gosia | crete.pl
Gosia | crete.pl
2021-06-02 16:12:04

To oryginalny przepis bez mąki. Skoro placki rozpadały się podczas smażenia to pewnie cukinie były za słabo odciśnięte z wody. W takim przypadku trzeba dodać więcej bułki tartej niż w przepisie. Takie placki trzeba "wyczuć".

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154814242097551,10157430031712551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kolokithokeftedes - kotleciki z cukinii i ziemniaków

Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.

Klasyczne briam

Klasyczne briam

Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami.

Faszerowana papryka i pomidory

Faszerowana papryka i pomidory

Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. A Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa. Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować.W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera