Na temat faszerowanych warzyw nigdy nie miałam dobrego zdania. Zawsze kojarzyłam je z mdłym i niezbyt smacznym daniem. Do czasu aż trafiłam na grecki sposób przygotowania farszu. Proporcje oraz jego składniki są wręcz doskonałe, więc faszerowana papryka na dobre zagościła na naszym stole. Grecy po raz kolejny udowodnili, że wiedzą jak fantastycznie można przyrządzać warzywa.
Danie to potrzebuje sporej liczby składników jednak ich kompilacja smakuje wyśmienicie, więc nie powinno się żadnego eliminować. W przypadku gdy zostanie nam trochę farszu, można użyć go do faszerowania pomidorów. Też będą dobre, aczkolwiek papryka lepiej się sprawdza ze względu na specyficzny, wyrazisty smak. Tak jak i w przypadku innych dań, w których występuje feta nie należy używać jej polskich bądź niemieckich zamienników, gdyż sery te smakują zupełnie inaczej niż oryginalna grecka feta, która połączona ze sporą ilością ziół wyraźnie ożywia smak dania.
1. Zaczynamy od przygotowania papryk. Należy je przekroić wzdłuż nie odcinając łodyżek i usunąć gniazda nasienne. Połówki papryk należy dość ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozciętą stroną do góry.
2. Na niewielką patelnię należy wsypać orzeszki piniowe i podprażyć je mieszając raz na jakiś czas, tak by nie przypaliły się. Orzeszki muszą wyraźnie zmienić kolor na brązowy i stać się chrupkie.
3. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek i wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, które smażymy do momentu aż zmiękną, pilnując jednak aby nie zaczęły brązowieć. Następnie wsypujemy na patelnię ryż, posiekaną papryczkę chili, doprawiamy oregano, solą i pieprzem. Całość mieszamy, wlewamy połowę przygotowanej porcji bulionu i gotujemy przez około 8-10 minut systematycznie mieszając tak, aby ryż nie zaczął przywierać do dna. Po tym czasie patelnię z farszem należy zdjąć z ognia i dodać resztę składników: pokruszoną fetę, zrumienione orzeszki pinii i posiekane zioła. Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać.
4. Połówki papryk napełniamy po brzegi przygotowanym nadzieniem. Nie należy nakładać więcej farszu, gdyż ryż jeszcze będzie zwiększać swoją objętość. Jeśli zostanie nam nieco farszu możemy napełnić nim pomidory. W pomidorach należy odciąć górną część i delikatnie za pomocą łyżeczki wydrążyć je z miąższu.
5. Po nałożeniu do środka farszu polewamy połówki papryk oraz pomidory oliwą z oliwek. Nie można tego pominąć, ponieważ farsz po upieczeniu będzie zbyt suchy. Pomidory przykrywamy odciętymi wierzchami.
6. W osobnym pojemniku do pozostałego bulionu warzywnego dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego, dokładnie mieszamy i wlewamy na dno naczynia żaroodpornego, w którym leżą papryki lub/i pomidory.
7. Naczynie koniecznie należy szczelnie przykryć folią aluminiową i następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 75 minut. Po upieczeniu podajemy gorące warzywa najlepiej w towarzystwie lampki białego wina.
Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.
Ladenia to tradycyjne ciasto oliwne popularne na wyspie Kimolos oraz sąsiedniej Milos, choć nam zdarzyło się ją kiedyś jeść na Krecie. Wyglądem przypomina ona włoską pizzę, jednak ladenia to raczej chlebowy placek z oliwą, cebulą i pomidorami. Nie ma tu sera, a samo ciasto nie powinno być cienkie.
Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.
Komentarze
faszerowane pomidory
Najpyszniejsze faszerowane pomidory jadłam w tawernie przy elafonisi, byly po prostu doskonale przyprawione i połączone z ziołami, mega aromatyczne, gdzie indziej nie były już takie dobre.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz