Kotleciki z cukinii to znakomity sposób na mniej tradycyjny obiad lub świetną przekąskę. Podawane są z sosem tzatziki, który stanowi ich doskonałe uzupełnienie. Niestety przygotowane jest dość pracochłonne, jednak ich obłędny lekko miętowy smak wynagradza trud przygotowań. Dobrze znoszą podgrzewanie, więc można je zjeść także na drugi dzień.
Najbardziej istotną kwestią podczas przygotowywania Kolokithokeftedes jest bardzo mocne odciśnięte nadmiaru wody z cukinii. Jeśli tego nie zrobimy to kotleciki zaczną rozpadać się podczas smażenia.'
1. Cukinie myjemy i po osuszeniu ścieramy na tarce o dużych oczkach, lekko solimy i pozostawiamy na około 40 minut. Po tym czasie cukinię bardzo dokładnie odciskamy z nadmiaru wody.
2. Do cukinii dodajemy rozgniecione ziemniaki, posiekaną drobno cebulę, sery, jajka, zioła i przyprawy. Aby uzyskać odpowiednią konsystencję dodajemy stopniowo tartą bułkę do momentu aż będzie możliwe uformowanie w dłoniach niewielkiej zwartej kulki, którą na koniec spłaszczamy tworząc kotlecik.
3. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oliwy z oliwek. Każdy kotlecik obtaczamy w mące i smażymy aż do uzyskania brązowego koloru. Jeśli masa jest dość zwarta to można wtedy zrezygnować z panierowania w mące. Podajemy obowiązkowo z sosem tzatziki.
4. Opcjonalnie można przygotować Kolokithokeftedes bez ziemniaków, jednak wtedy trzeba dodać nieco więcej tartej bułki. Warto też wtedy przed panierowaniem w mące obtoczyć kotleciki w roztrzepanym jajku.
Καλή όρεξη!
Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.
Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)
Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern.
Komentarze
Wyglada dobrze
dzieki za inspiracje, jutro zrobie to na obiad
pyszności
dzięki za prosty a wspaniały przepis! :) zrobiłam i się okazało, że smakuje dokładnie tak jak powinno. pyszności :)
kotleciki
Czy do masy z utartej cukinii trzeba dodać utarte surowe ziemniaki czy ugotowane?
Pozdrawiam
Iwona
Zgodnie z opisem w składnikach, ziemniaki powinny być ugotowane.
kotleciki
Sorry, listę składników ominęłam. Teraz widzę :)
Pozdrawiam
Iwona
Cukinia z nasionami czy bez?
Czy cukinie trzeba pozbawiac nasion? Czy trzemy całą
Cukinie przed starciem pozbawiasz nasion.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz