Briam to jedno z najbardziej znanych dań kuchni greckiej. W zależności od regionu Grecji ta warzywna zapiekanka w skład której wchodzą cukinia, ziemniaki i bakłażan ma wiele wariantów. Nawet u nas na stronie znajdują się dwa przepisy na jej przygotowanie. Dziś zaś dołożymy jeszcze kolejny, który nas zdecydowanie zaskoczył. Tak przygotowanym briam zajadaliśmy się w tym roku w Paleochorze w jednej z naszych ulubionych rodzinnych tradycyjnych tawern. Tym co odróżnia to briam od pozostałych przepisów to fakt, że w składzie nie ma bakłażanów. Ta drobna różnica wpływa na smak. W tym przypadku sprawdza się powiedzenie że mniej znaczy więcej ;-) Póki co ten przepis stał się naszym ulubionym.
W porównaniu do innych wersji ta jest chyba najprostsza wersja do przygotowania, co nie znaczy jednak że mniej czasochłonna. Niestety w przypadku tego dania nie ma lekko bo briam musi spędzić wystarczająco dużo czasu w piekarniku. Gorąco polecamy wypróbowanie tego przepisu.
1. Cukinię i obrane ziemniaki kroimy na cienkie plasterki. Pomidory ścieramy na tarce o grubych oczkach odrzucając skórę.
2. Cukinię i ziemniaki przekładamy do głębokiego i dużego naczynia żaroodpornego lub głębokiej blachy. Solimy solą morską, posypujemy oregano i obficie polewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy, dodajemy pokruszoną fetę i ponownie mieszamy. Na koniec warzywa polewamy równomiernie startymi pomidorami i na koniec jeszcze trochę oliwą.
3. Briam pieczemy bez przykrycia w temp. 150 stopni przez około 2 godziny. Jeśli podczas pieczenia zauważycie że warzywa zaczynają za bardzo przypiekać można nieco obniżyć temperaturę.
Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.
Omlety w Grecji są przygotowywane z dodatkiem różnego rodzaju warzyw. My jednak chcielibyśmy zaproponować Wam nieco autorski przepis nawiązujący do greckich omletów, w którym główne dodatki to szparagi, cebula dymka oraz feta.
Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.
Komentarze
komentarz z
A która to tawerna w Paleochorze ?
komentarz z
Samaria.
komentarz z
CRETE - Kreta dziękuje bardzo, często jestem w tej czerwonej miejscowości
komentarz z
To polecamy, najsmaczniejsze mają właśnie dania wegetariańskie.
komentarz z
CRETE - Kreta Dzięki! Właśnie takich dań nieco mi brakuje w kreteńskiej kuchni.
komentarz z
Dzisiaj na kolację briam smaczne z feta i do tego paksymadia
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156503547097551