Arakas laderos - grecki przepis na groszek

Arakas laderos

Składniki

  • około 0,9-1 kg zielonego groszku (świeży bądź mrożony)
  • 3 spore marchewki
  • 3-4 większe ziemniaki
  • 2 średnie cebule
  • pęczek koperku
  • liść laurowy (opcjonalne)
  • sól, pieprz
  • feta (do podania)
  • 4-5 łyżek domowego przecieru
  • woda
  • około filiżanki oliwy

Αράκας Λαδερος

Gdy zapytacie lokalnego mieszkańca w Grecji, jakie pyszne danie można zrobić z zielonego groszku, to odpowiedzią pewnie będzie: Αράκας Λαδερος! Ta potrawa od pierwszej chwili stała się także jedną z naszych ulubionych. Na wstępie warto podkreślić, że aby ją przyrządzić nie potrzeba wielu produktów oraz czasochłonnych przygotowań. Oprócz świeżego lub mrożonego groszku niezbędna będzie tylko cebula, marchewka, ziemniaki, dobry domowy przecier pomidorowy (albo starte świeże pomidory) oraz koperek.

Podstawą tego dnia jest także spora ilość oliwy, która w połączeniu z resztą składników, stworzy sos, w którym będą się dusić się warzywa. Taki sos na bazie oliwy, cebuli i pomidorów jest bardzo uniwersalny, więc w podobny sposób można przygotować inne sezonowe warzywa np. fasolkę szparagową, białą fasolę, cukinię, bakłażana, okrę czy kalafiora itp. Już na talerzu danie należy posypać pokruszoną fetą, a jeśli macie ochotę można je podawać także z pysznym chlebem.

Dania przygotowane w taki sposób należą do jednej kategorii potraw zwanych ladera (lathera), czyli gotowane w oliwie (λάδι - ládi) i pomidorach. Warty podkreślenia jest fakt, że to właśnie oliwa w tym daniu jedną z ważniejszych ról. Wydobywa ona wszystkie smaki z warzyw i łączy je ze sobą. Bez dodatku oliwy warzywa stałyby się mdłe i wodniste.

Wśród osób dbających o linię potrawa ta może budzić pewne wątpliwości ze względu na sporą ilość oliwy, jakiej wymagają dania typu lathera. Chcemy Was jednak uspokoić, gdyż całość pod względem kalorycznym ładnie się równoważy. Chociaż w daniu jest spora ilość oliwy to warzywa stanowiące główną część składników są przecież mało kaloryczne. W tym miejscu warto także odnotować, że to dzięki potrawom lathera Grecy zawdzięczają wysokie spożycie warzyw w codziennej diecie. W każdym tego typu posiłku są przecież przynajmniej 4 porcje różnych warzyw. Dania lathera są więc bardzo zdrowe, pożywne i jednocześnie tanie.

1. Zaczynamy od rozgrzania oliwy w sporym garnku albo głębokiej patelni. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy kilka minut tak, aby zmiękła.

2. Gdy cebula będzie już podsmażona wrzucamy na patelnię opłukany zielony groszek oraz pokrojoną w plasterki marchew. Na wierzch kładziemy ziemniaki pokrojone na ćwiartki albo ósemki (w zależności od wielkości). Dodajemy przecier pomidorowy bądź przetarte pomidory, a całość podlewamy wodą tak aby ziemniaki były w niej zanurzone (przykryte wodą).

3. Przyprawiamy solą, pieprzem i jeśli ktoś lubi dodajemy również 2 liście laurowe.

4. Warzywa dusimy pod przykryciem do miękkości na średnim ogniu. Kilka minut przed zakończeniem gotowania zdejmujemy pokrywkę i dodajemy posiekany koperek.

5. Po wymieszaniu jeszcze chwilę gotujemy i podajemy.

6. Już na talerzu danie posypujemy pokruszoną fetą. Można podawać je także z chlebem.


Arakas laderos

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155680783047551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola mavromatika (czarne oczko) ze szpinakiem

Fasola ze szpinakiem to kolejne proste, tradycyjne danie. Sekretem jego smaku jest wspólne gotowanie fasolki mavromatika ze świeżym szpinakiem z dodatkiem pomidorów.

Okra zapiekana w oliwie

Okra zapiekana w oliwie

Ostatnio udało się nam kupić okrę, która na Krecie jest bardzo popularnym i tanim warzywem. W Polsce w świeżej postaci spotkaliśmy ją po raz pierwszy i niestety jej cena była dużo wyższa niż ta którą płacimy w Grecji. Okrę tym razem przyrządziliśmy w piekarniku ze sporą ilością oliwy i sosu pomidorowego. Zamieszczamy przepis na wypadek gdyby ktoś z Was też kupił okrę i nie wiedział co z nią zrobić ;-)

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki

Gigantes Plaki to popularne greckie danie, na które składa się duża fasola zapiekana w pomidorowo-ziołowym sosie. Być może niektórzy z Was podczas swoich wakacji mieli już okazję spróbować tego pysznego i sycącego dania. Jeśli nie to warto przygotować je w domu. Powinno ono przypaść do gustu także wegetarianom, bo warzywa przygotowywane według greckich receptur są pełne smaku i bardzo aromatyczne.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera