Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.
Uniwersytet w Sheffield oraz Kreteński Instytut Żywienia, które badały właściwości tej dzikiej rośliny, doszły do interesujących wniosków. Za jedne z najważniejsze uznano to, że obniża ona poziom glukozy we krwi. Dzięki jej hipoglikemicznych właściwości można wykorzystywać ją w leczeniu oraz zapobieganiu powstawania cukrzycy. Naukowcy zauważyli również korzystny wpływ tej rośliny na ludzkie mechanizmy poznawcze takie jak pamięć czy też uwagę. Co ciekawe to właśnie ta roślina stanowiła ważny składnik diety podczas niemieckiej okupacji.
Naukowcy postanowili wykorzystać zdrowotne cechy stamnagathi i stworzyć na jej bazie lek zawierający w sobie jej wszystkie właściwości. Pigułka ta znana już pod nazwą Glucospin nie została jeszcze wprowadzona do obrotu ze względu na trwającą aktualnie procedurę rejestracji leku. Firma produkująca Glucospin musi przestrzegać międzynarodowych przepisów, jakimi objęta jest produkcja leków, więc do spełnienia jest jeszcze szereg biurokratycznych wymagań.
Tak jak pisaliśmy wyżej roślina ta występuje przede wszystkim w górskich rejonach Krety położonych powyżej 1000 m. npm. Ze względu na panujące tam warunki atmosferyczne stamnagathi jest więc bardzo odporna na działanie niskich temperatur oraz zaśnieżenie. Jej właściwości lecznicze były znane od czasów starożytnych, pisali o niej np. Arystofanes, Teofrast i Dioscoridess.
Lekko gorzki posmak, który części osób może nieco przeszkadzać, wynagradzany jest przez cenne właściwości tej rośliny. Nowoczesna analiza jej składu wykazuje zawartość polifenoli, kwasów tłuszczowych omega-3, witamin i wielu innych cennych mikroelementów. Ich występowanie ma bezpośredni wpływ na pobudzenie układu odpornościowego, działanie antyoksydacyjnie, odkażające, zapobieganie reumatyzmowi, chorobom serca. Roślina ta wykazuje również właściwości wspomagające trawienie a także tak jak pisaliśmy wyżej posiada właściwości hipoglikemiczne. Wcześniejsze badania przeprowadzone na uniwersytecie w Lancaster wskazują również, że spożywanie stamnagathi pozwala zmniejszyć negatywne skutki stresu.
Stamnagathi wciąż jest składnikiem współczesnej diety Kreteńczyków. Na ogół jest gotowana z odrobiną oliwy oraz soku z cytryny. Można ją spotkać w tawernach gdzie pojawia się jako tzw. horta. Warto jednak pamiętać że pod tą nazwą serwuje się także inne zielone jadalne rośliny. W zależności od pory roku oraz miejsca, w którym zamówicie to danie, horta może być gotowana na bazie różnych roślin.
Zresztą badania, badaniami a dla mieszkańców wyspy gotowane liście stamnagathi są między innymi remedium na ból brzucha, nerek czy wątroby, a także warunkiem długiego życia i dobrego samopoczucia.
Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?
Jedną z największych nowości, które w ostatnich dwóch latach pojawiły się na polskim rynku, są oliwy polifenolowe pochodzące z Krety i Grecji. W ubiegłym roku pisaliśmy o nich dwukrotnie, jednak nadal są to produkty mało znane i rozpoznawalne w Polsce. Dla nas temat ten stał się bardzo interesujący, więc postanowiliśmy przyjrzeć mu się jeszcze bliżej. Publikujemy zatem kolejne informacje na temat oliw polifenolowych, koncentrując się w tym artykule przede wszystkim na doskonałej oliwie Eliama Gold wyprodukowanej przez firmę Elli’s Farm na Krecie.
Feta to miękki ser o około 40% zawartości tłuszczu. Jest jednocześnie kruchy i dobrze się topi. Dzięki przechowywaniu w solance długo zachowuje świeżość.Warunki w jakich dojrzewa feta wpływają na jej smak. Może być ona ostra, łagodna, czy bardziej słona. Grecy mają na ogół swoje ulubione rodzaje i właśnie takie kupują.
Komentarze
komentarz z
niestety wszystko zmienia się na niekorzyść konsumenta, nawet na Krecie- stamnagathi w większości juz pochodzi z uprawy, a dzikorosnace to naprawde rzadkosc i rarytas. Poniewaz jest to droga "chorta" i uwazana za menu z wyzszej półki, dlatego tak chetnie sie ja uprawia w taki oto sposob, gdzie jak widac az roi się od materialow z plastiku i pewnie tez od nawozow sztucznych.... pozdrawiam :-)
komentarz z
Stamnagathi to cichorium spinosum, a cykoria podróżnik to cichorium intybus. Są prawie identyczne.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10154079259717551