Śródziemnomorska nitro dieta

Od wielu lat kuchnia kreteńska jest uważana za jedną z najzdrowszych na świecie, co jest uznane oficjalnie przez naukową społeczność. Obfituje ona  w dania składające się z dużej ilości warzyw, owoców, ryb i owoców morza oraz oliwy z oliwek i ziół. Mało w niej jest czerwonego mięsa oraz tłuszczów zwierzęcych. Czy zatem jej właściwości zdrowotne wynikają z jakości i bogactwa tych produktów?

Owszem, na pewno jest to warunek konieczny ale niewystarczający. Sekretem kuchni kreteńskiej jest łączenie tych składników z oliwą z oliwek, która występuje w większości potraw.
Nowe badania naukowe, które przeprowadzili ostatnio Brytyjczycy dowodzą, że to właśnie chemiczne połączenie właściwości oliwy z oliwek z warzywami stanowi wyjaśnienie zdrowotnych właściwości diety śródziemnomorskiej. Wyniki ich badań, zostały przedstawione w majowym wydaniu czasopisma Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). O tym iż naukowcy pokładają wielkie nadzieje związane z tymi badaniami niech świadczy fakt, że finansowało je wiele organizacji w tym British Heart Foundation oraz Medical Research Council UK.

Nienasycone tłuszcze z oliwy z oliwek wchodzą w reakcję z azotynami i azotanami zawartymi w warzywach, w efekcie czego tworzą kategorię korzystnych kwasów tłuszczowych typu nitro. Kwasy te pomagają obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi poprzez ograniczenie działalności enzymu znanego pod nazwą hydrolaza epoksydowa. Naukowcy przeprowadzający te badania podkreślają, że ich wcześniejsze opracowania także wskazywały na to zjawisko.

Naukowcy przeprowadzili eksperymenty na myszach, u których najpierw wywołano wysokie ciśnienie krwi, które doprowadziło do przerostu mięśnia sercowego, a następnie podali kwasy typu nitro uzyskane z diety śródziemnomorskiej. Wynik eksperymentu okazał się bardzo obiecujący bowiem w tej grupie myszek ciśnienie krwi spadło i zaobserwowano także redukcję  rozmiarów serca. Grupa kontrolna, którą stanowiły myszy ze zmodyfikowaną genetycznie odpornością na działanie hydrolazy, nie zareagowała na kwasy typu nitro. Ich działaniu poddały się tylko “normalne” gryzonie.

Obecne wyniki w pełni potwierdzają wnioski z długoletnich badań nad dietą śródziemnomorską prowadzone od 1957 do 2014 roku, które mówią iż dieta ta jest skuteczna jeśli chodzi o zmniejszanie ryzyka chorób układu krwionośnego oraz jest najbardziej zrównoważona.

Według słów prof. Philipa Eatona z King’s College London, przeprowadzone badania dają szansę na zrozumienie oraz redukcję problemów z układem krwionośnym. Prawdopodobnie teraz nadejdzie pora na przeprowadzanie badań klinicznych na ludziach, które będą stanowić kolejne źródło informacji na temat diety śródziemnomorskiej.

Link do artykułu PNAS:
http://www.pnas.org/gca?submit=Go&gca=pnas%3B1402965111v1&allch=

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 1
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 1
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Stamnagathi, czyli kolejna lecznicza roślina z Krety

Nie dziwi nas już to, że wiele roślin rosnących na Krecie ma właściwości lecznicze. Na łamach naszej strony pisaliśmy już wiele razy o niezwykłych właściwościach malotiry, dictamusa, czystka czy też oregano. Tym razem przeczytaliśmy, że naukowcy wzięli pod lupę kolejną kreteńską endemiczną roślinę. Stamnagathi to odmiana cykorii porastająca dziko rejony płaskowyżu Omalos oraz Gór Białych. Obecnie jest też uprawiana przez niektóre gospodarstwa ogrodnicze.

Feta (Φέτα)

Feta (Φέτα)

Od 2007 roku nazwa Feta jest chroniona międzynarodowymi regulacjami i zastrzeżona wyłącznie dla serów produkowanych w określonych regionach Grecji przy użyciu ściśle określonych składników w oparciu o tradycyjny sposób wytwarzania. Dzięki przepisom wprowadzonym na terenie UE nazwy tej nie mogą już stosować producenci z innych krajów UE produkujący “słone sery w solance”. Zatem od tego czasu możemy mieć pewność iż kupując fetę sięgniemy po oryginalny grecki produkt, który nie będzie zawierał nic innego poza mlekiem owczym i ewentualnie kozim, podpuszczką i solą. W składzie fety nie znajdziemy środków konserwujących, czy innych dodatków “wzbogacających” bowiem zapisy unijne jednoznacznie określają charakterystykę fety. Ponadto sami Grecy skrupulatnie i często kontrolują firmy produkujące ten ser.

Oliwy polifenolowe

Oliwy polifenolowe

Dziś przygotowaliśmy dla Was artykuł o polifenolowych oliwach, które na naszym rynku są jeszcze stosunkowo mało znanymi produktami. Znajdziecie tam również recenzje dwóch znakomitych oliw tego typu: Bio Green oraz Korona.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera