KOLOKITHOPITA (Κολοκυθοπιτα)

Kolokithopita

Składniki

  • oliwa z oliwek
  • 50 g ryżu arborio
  • 200 g opakowanie oryginalnego greckiego
    sera feta
  • 1 średniej wielkości cukinia
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 3-4 łyżki stołowe posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej mięty
  • około 200 ml gorącego wywaru z warzyw
  • kilka płatów rozmrożonego ciasta filo
  • 3 jajka
  • sól, pieprz
  • masło lub oliwa

Cukinia zapiekana w cieście filo

Cukinia w kuchni greckiej jest wszechobecna. Przyrządzenie jej w postaci zapiekanej w cieście filo to po prostu kolejny sposób na zastosowanie tego popularnego warzywa. Kolokithopita to w Polsce mało znana grecka "pita". Znacznie bardziej rozpoznawalnym daniem jest szpinakowa spankopita. Mimo że jest nieco pracochłonna to warto jednak pokusić się o przygotowanie kolokithopity, bo połączenie cukinii, fety, natki i mięty jest nad wyraz smaczne. Można ją podawać z jogurtem greckim, tzatzikami albo bez żadnych dodatków. Wtedy można poczuć jej subtelny i nieco odświeżający smak.

1. Przygotowanie tej potrawy zaczynamy od starcia nieobranej cukinii pozbawionej gniazda nasiennego na tarce o dużych oczkach. Cukinię należy następnie posolić i po 10 minutach dokładnie odcisnąć z wody.
Oliwę podgrzewamy na patelni i wrzucamy drobno pokrojoną dymkę, którą podsmażamy przez około 5 minut do miękkości, po czym wsypujemy ryż. Mieszamy i smażymy przez 1 minutę tak by ryż pokrył się oliwą, po czym wlewamy na patelnię wywar z warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu przez 15 minut tak, aby ryż wchłonął wywar. Jak ryż będzie jeszcze lekko twardawy, zestawiamy patelnię z ognia, dodajemy odsączoną z wody cukinię, Po wymieszaniu składników odstawiamy na chwilę do przestygnięcia.

2. Do ostudzonej cukinii z ryżem dodajemy resztę składników: natkę, miętę, wymieszane jajka oraz pokruszoną fetę. Całość doprawiamy dość konkretnie solą i pieprzem, a następnie dokładnie mieszamy.

3. Czas teraz na przygotowanie głębokiej formy, w której będziemy piec kolokithopitę. Wnętrze naczynia trzeba pokryć cienką warstwą stopionego masła lub oliwą. Następnie nałożyć jeden płat filo na dno oraz boki naczynia a potem posmarować go niewielką ilością stopionego masła lub oliwą. Przydatny będzie do tego gęsty silikonowy pędzel. W ten sposób nakładamy jeszcze 1-2 płaty filo każdy smarując roztopionym masłem lub oliwą.

4. Na tak przygotowanym cieście rozkładamy równo masę z cukinią a wystające brzegi ciasta filo zawijamy do wnętrza formy. Całość przykrywamy pozostałymi płatami filo. Należy pamiętać aby każdy z nich smarować tłuszczem. Górne warstwy ciasta można pokroić nożem na mniejsze kwadraty. Ułatwi to późniejsze pokrojenie zapiekanki. Jeśli jednak tego nie zrobicie to też nie będzie źle.

5. Kolokithopitę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 35 minut, aż ciasto będzie rumiane. Podajemy ją na gorąco.


cukinia-w-filo

kolokithopita

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 4.92
Liczba ocen: 6
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.92 na 5 (0) liczba ocen 6
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2016-10-02 18:53:44

Może być jeszcze pita z serem owczym,ze szpinakiem albo serem i szpinakiem☺.Każda pyszna

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2016-10-02 19:27:31

I wiele innych :) Grecy potrafią w filo przyrządzić chyba wszystko :)

2016-10-02 20:34:20

Wiem.Miałam to szczęście ,dzieciństwo spędziłam wśród nich. ☺

2019-09-02 20:27:07

Właśnie bardzo mi to smakowało a nie wiedziałam jak się nazywa. Teraz wiem ale szansa,że zapamiętam jest mała

2019-09-03 06:23:25

od wielu lat robię wariacje na ten temat. Ciasto filo zastępuję gotowym ciastem francuskim, farsz w zależności od sezonu: tarta cukinia, mrożona mieszanka warzyw na patelnię, .... Do tego ryż kleisty (jak na rosotto). Wszędzie robi furorę.

2019-09-03 10:36:35

Agnieszka Załuska ryż??? To faktycznie wariacja Agnieszko

2019-09-03 11:06:47

Ania Janusz feta oczywiście ale robiłam próby z pleśniowym niebieskim (na zdadupiu nie zawsze wszystko masz w lodówce ) i też było super

1
2019-09-03 11:08:04

Ania Janusz Grecy te zapiekanki robią często z resztek, taki przegląd tygodnia

1
2019-09-03 11:17:04

Agnieszka Załuska oooo z pleśniowym może być faktycznie ciekawie

2019-09-03 15:52:22

Ania Janusz zapomnialabym, w tym zamieszczonym przepisie oczywiście jest ryż. On i jajka sklejaja farsz

2019-09-03 15:59:54

to ja może jednak coś innego jadłam bo ja tam ryżu nie wyczuwałam

2019-09-03 16:14:20

Ania Janusz tego ryżu się nie czuje w smaku

2019-09-03 17:01:11

Agnieszka Załuska A no chyba że tak

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153926709497551,10156441724082551,943048341202764

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Grecki pilaw pomidorowy

Grecki pilaw pomidorowy

Pilaw z pomidorami jest prostym i lekkim daniem, które warto zrobić zwłaszcza, gdy są świeże dojrzałe pomidory. Jednak gdy jeszcze lub już nie ma na nie sezonu, można sięgnąć po pomidory z puszki. Jeśli uznacie, że smak tego dania jest zbyt delikatny to można wzbogacić go i dodać kilka opcjonalnych przypraw.

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Tomatokeftedes - pomidorowe placuszki

Placki warzywne to specjalność greckiej kuchni. Mnogość warzyw dostępnych o każdej porze roku prowokuje wręcz do pomysłowego ich wykorzystania. Tomatokeftedes, czyli placki z pomidorów, to właśnie przepis, który tę teorię udowadnia. Danie to jest popularne na Cykladach oraz w tradycyjnej kuchni Syros, Andros, Tinos, czy Santorini. Najbardziej charakterystyczny smak tomatokeftedes osiągają właśnie mieszkańcy tej ostatniej wyspy ze względu na specyficzny smak rosnących tam niewielkich pomidorów.

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

SPANAKOPITA (Σπανακόπιτα)

Grekom trzeba przyznać, że wiedzą jak z popularnego w tym rejonie szpinaku przyrządzać pyszne jedzenie. Oczywiście szpinak w wydaniu greckim nie ma nic wspólnego z mało apetyczną breją, którą najczęściej przyrządza się w polskich domach. Szpinak połączony z fetą podany w cieście filo może wystąpić w formie dużej zapiekanki (Spanakopita Σπανακόπιτα) lub w postaci małych rogalików (Tiropites Τυροπιτες). Spanakopita to popularne danie i jest jedną z naszych ulubionych potraw greckich. Składniki do jej przyrządzenia są dostępne w naszych sklepach.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera