Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Otwarcie Samarii prawdopodobnie w najbliższy weekend
2021-06-09 21:27:24
W końcu mamy jakieś wieści odnośnie otwarcia całego szlaku prowadzącego przez wąwóz Samaria. Od 22 maja otwarty jest jedynie dolny, dwukilometrowy odcinek między Agia Roumeli a Żelaznymi Wrotami. Wiele wskazuje na to, że w najbliższy weekend udostępniony zostanie turystom cały wąwóz.
Nie jest to jeszcze oficjalna decyzja, bo ta ma zostać ogłoszona w ciągu dwóch najbliższych dni. Jak mówi dyrektor Nadleśnictwa Chania, wszystko w tej chwili zależy od pogody. Jutro bowiem, między innymi w rejonie Gór Białych, spodziewane są burze i silny wiatr, które mogą spowodować zniszczenia szlaku i inne utrudnienia. Jeśli takich jednak nie będzie, a pogoda unormuje się, to otwarcia Samarii można spodziewać się w sobotę 12 czerwca. W przypadku gdyby pogoda uniemożliwiła wejście na szlak w tym dniu, to oficjalne otwarcie Parku Narodowego nastąpi w niedzielę 13 czerwca, albo kolejnego dnia ze sprzyjającą pogodą. Czyli w sumie coś wiadomo ale jednak nie do końca ;-)
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10158010503287551