Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Zaledwie kilka dni temu pisaliśmy o styczniowych upałach, jakie pojawiły się na Krecie, dając okazję mieszkańcom do chwili oddechu od zimowej aury. Dzisiaj za to pokażemy Wam filmiki, które są już bardziej adekwatne do aktualnie panującej pory roku.
Na Krecie w kilku wioskach położonych powyżej 500 m n.p.m. pojawiły się pierwsze słabe opady śniegu. Śniegiem sypnęło także w miejscach położonych jeszcze wyżej np. na płaskowyżu Omalos (1041 m) w Górach Białych. Najbardziej zimowy klimat panuje jednak w okolicach masywu Psiloritis w gminie Mylopotamos, co będziecie mogli obejrzeć na załączonych niżej filmikach.
Za znaczne pogorszenie pogody, opady deszczu i śniegu w Grecji odpowiada front Leandros, który nadciągnął z północy. Stacje meteorologiczne w północnej części Grecji kontynentalnej zarejestrowały poniższe temperatury: Mesovouno Kozani (-19,3C), Koilada Kozanis (-19,3C), Kitrini Limni Kozanis (-17,6C), Nevrokopi ( -15,7C) i Florina (-15,5C). Na Krecie, gdzie jeszcze w ubiegłym tygodniu było 26-28 stopni ciepła, teraz temperatura nie przekracza 12 stopni. Od jutra jednak na Krecie temperatura zacznie rosnąc, więc na niżej położonych terenach z pewnością znowu zrobi się wiosennie.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157686691242551