Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Już jutro w poniedziałek 2 września na wybrzeżu Nea Chora w Chanii rozpocznie się kolejna edycja Festiwalu Sardynek. Wszystkie osoby uczestniczące w tym wydarzeniu będą miały okazję do spróbowania najróżniejszych lokalnych dań, w których składzie znajdują się te bardzo popularne na Krecie rybki. Całości klimatu tej niezwykłej uczty dopełniać będzie muzyczna oprawa przygotowana przez Nikosa Gonianakisa oraz jego zespół.
Poza atrakcjami kulinarnymi oraz muzycznymi w programie tego wydarzenia nie mogło również zabraknąć pokazów tradycyjnych tańców greckich. Na festiwalu występować będą takie zespoły jak: Stavraetoi, a także tancerze zrzeszeni w klubach i stowarzyszeniach folklorystycznych. Początek festiwalu na plaży Nea Chora przewidywany jest na godzinę 20. Organizatorami tego wydarzenia są region oraz gmina Chania, a także różnego rodzaju lokalne organizacje i stowarzyszenia wśród, których znajdują się takie między innymi jak: Stowarzyszenie Właścicieli Sklepów i Hoteli w Chanii, Towarzystwo Chóralne Nea Chora, a także lokalna parafia Agia Ekaterini.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Bardzo lubie.
komentarz z
Bardzo bardzo lubię
komentarz z
Mi nie smakowały :)
komentarz z
Na zdjęciu gavros nie sardynki, ale tez pycha!
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156439618367551