Spaghetti z sosem pomidorowym i mastyksem

Μακαρονια με σαλτσα ντοματασ και μαστιχασ

Sos pomidorowy z mastyksem

Sos pomidorowy z mastyksem

Składniki

  • 1/3 kubka oliwy z oliwek
  • 1 duża drobno posiekana cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 3/4 kg pomidorów
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka mastyksu
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 5 łyżeczek świeżego oregano
  • spaghetti
  • twardy dojrzewający ser

Jakiś czas temu pisaliśmy o zastosowaniach mastyksu (masticha) we współczesnych daniach greckiej kuchni. Przykładem niech będzie zwykły pomidorowy sos do spaghetti, który poprzez dodanie mastyksu nabiera innego smaku. Nie jest to oczywiście tradycyjna potrawa grecka, dodatek modnego ostatnio mastyksu sprawia, że danie to zaliczane jest do kanonu współczesnej kuchni greckiej. Oczywiście aby je przyrządzić niezbędne jest posiadanie kilku kryształków tej żywicy, gdyż bez tego dodatku będzie to zwykły sos pomidorowy. Jeśli do tej pory nie kupowaliście mastyksu w Grecji to gorąco zachęcamy, aby przy okazji kolejnych wakacji poszukać tego nietypowego składnika. Mastyks oraz produkty z nim są też od jakiegoś czasu dostępne w sklepie kreta24.pl

Przy doprawianiu potraw mastyksem najlepiej jest zdać się na własne podniebienie. Lepiej jest zacząć od dodania niewielkiej jego ilości i ewentualnie stopniowo zwiększać zawartość, niż dodać od razu za dużo. Zbyt wiele mastyksu spowoduje, że potrawa stanie się gorzkawa.

Mastyks można kupić albo w formie sproszkowanej albo w kryształkach. Ta druga postać sprawdzi się w kuchni o wiele lepiej, bowiem aromat utrzymuje się w nich o wiele dłużej. Przed dodaniem do potrawy kryształy należy najpierw rozdrobnić w moździerzu z małą ilością soli bądź cukru.

1. Na rozgrzanej oliwie podsmażany przeciśnięty przez praskę czosnek i po chwili dodajemy cebulę. Smażymy ją do miękkości na średnim ogniu.

2. Do tak przygotowanej cebuli dodajemy wino i smażymy dalej. Gdy wino odparuje dodajemy obrane ze skóry i posiekane pomidory. Całość dusimy na małym ogniu aż pomidory rozpadną się, a nadmiar wody odparuje. W międzyczasie dodajemy mastyks, sól oraz świeżo zmielony pieprz.

3. Gdy sos zgęstnieje dodajemy posiekane świeże oregano i zdejmujemy z ognia.

4. W trakcie gdy sos się dusi gotujemy makaron i odlewamym gdy jest al dente. Podajemy z sosem i startym serem.

Καλή όρεξη!

Sos pomidorowy z mastyksem

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 5
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 5 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2019-06-18 09:55:03

Ja przywiozłem, ale taką w butelce z procentami

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156270183122551,10157537299782551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes - zupa z soczewicy

Fakes to popularna grecka zupa przygotowywana na bazie soczewicy. Jest ona dość zawiesista i sycąca toteż szczególnie chętnie jest podawana w czasie postu poprzedzającego greckie święta. W naszym klimacie na pewno sprawdzi się w trakcie zimowych i jesiennych miesięcy.

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera