Melomakarona - świąteczne ciasteczka z korzenną nutą

melomakarona

Składniki

  • 400 g mąki
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • 75 g cukru pudru
  • drobno otarta skórka i sok z dużej pomarańczy
  • 2 łyżki stołowe raki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków
  • szczypta startej gałki muszkatołowej
  • szczypta soli

do posypania

  • 25 g orzechów włoskich
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • ½ łyżeczki mielonych goździków (opcjonalnie)

do syropu

  • 175 g greckiego miodu
  • 125 ml wody
  • 1 laska cynamonu
  • szczypta zmielonych goździków
  • sok z 1 małej pomarańczy
  • sok z 1 małej cytryny
  • 3 łyżki cukru

Mελομακάρονα - φοινίκια

Melomakarona to kruche ciasteczka urzekające delikatną pomarańczowo-korzenną nutą. Wraz z kourabiedes i kolourakia są obecne na greckich stołach w święta Bożego Narodzenia. Po upieczeniu zanurzane są w słodkim miodowo-cynamonowym syropie i obsypywane orzechami. Jeśli brakuje Wam greckich smaków w święta to warto do tradycyjnych polskich słodyczy dołożyć przepyszne melomakarona.

Melomakarona, najpopularniejsza nazwa tych ciastek, składa się ze zbitki dwóch słów: meli (μέλι) oznaczającego miód, oraz grecko-łacińskiego makarona, które może być tłumaczone jako ugniatanie lub znacznie lepiej pasujące macerowanie. Jak widać nazwa ta zawiera w sobie kwintesencję smaku i sposobu przygotowania tych greckich słodkości.

Całkiem możliwe, że drugi człon nazwy może być również wynikiem wpływów weneckich oraz włoskich. Macarone to niewielkie ciasteczka, które są na tyle popularne w tym kraju, że każdy z regionów Włoch posiada swój własny unikalny przepis. Bazę do ich przygotowania mogą stanowić bardzo różne składniki. Znane są one już od XIII wieku, a w dawnych czasach stanowiły pokarm biedaków, który z biegiem lat trafił również na królewskie salony.

Wedle jeszcze innych źródeł tłumaczenie słowa makarona nawiązuje do tradycyjnej przekąski makaria, która była podawana podczas pogrzebowej kolacji. Z biegiem lat, greckie gospodynie dodawały do tych ciastek coraz większe ilości syropu, tworząc tym samym ich współczesną wersję.

Przepis na te greckie świąteczne ciasteczka najprawdopodobniej ma swoje korzenie w dosyć odległych czasach sięgających starożytności. Świadczyć o tym może druga nazwa, pod którą ciastka te występują również współcześnie. Słowo foinikia (φοινίκια) wskazuje, że receptura na ich przygotowanie została przywieziona do Grecji przez fenickich żeglarzy oraz kupców podróżujących do Azji Mniejszej.

Niezależnie od tego, które tłumaczenie genezy pochodzenia tych ciastek przemawia do Was bardziej, warto mieć na uwadze, że w starożytnej Grecji miód był symbolem dobrobytu. Zgodnie z tym informacjami oraz grecką kulinarną filozofią, zjedzenie odpowiedniej ilości tych słodkości (przymykając oko na ich gigantyczną kaloryczność) zapewnia pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku.

1. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, goździki, gałkę muszkatołową oraz sól.

2. W osobnej misce dokładnie mieszamy oliwę z cukrem, dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Gdy składniki połączą się stopniowo dodajemy przesianą wcześniej mąkę z dodatkami.

3. Gdy ciasto osiągnie gęstość przypominającą miód, przekładamy je na stolnicę oprószoną wcześniej mąką. Zagniatamy do momentu aż nie będzie lepiło się do dłoni i było gładkie.

4. Z kawałków ciasta formujemy ciasteczka o okrągłym lub owalnym kształcie wielkości włoskiego orzecha i układamy dość luźno na blasze do pieczenia pozostawiając przestrzeń niezbędną do wyrośnięcia. Na koniec każdą kulkę nieco rozpłaszczamy za pomocą płaskiej części widelca.

5. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu przekładamy je na metalową kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.

6. W czasie gdy ciastka stygną przygotowujemy posypkę oraz syrop, w którym będziemy nasączać ciasteczka.

7. Posypka może się składać z orzechów włoskich lub laskowych, które drobno posiekane wymieszane są z dodatkiem niewielkiej ilości cynamonu oraz opcjonalnie mielonych goździków.

8. W celu przygotowania syropu, miód, wodę i cukier wlewamy do rondla, a następnie gotujemy doprowadzając do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez następne 5 minut. Po tym czasie dodajemy sok pomarańczowy i cytrynowy, a następnie rondel pozostawiamy wciąż na bardzo małym ogniu, tak aby syrop wciąż był prawie wrzący.

9. Prawie zimne ciastka zanurzamy na chwilę w gorącym syropie, a następnie przekładamy na blachę do pieczenia. Na koniec posypujemy je orzechowo-cynamonową posypką i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Καλή όρεξη!

melomakarona

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.13
Liczba ocen: 4
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.13 na 5 (0) liczba ocen 4
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Sylwia Jokiel
2015-12-22 19:00:46

Ja bede je robic jutro ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-22 19:15:23

My dziś za to robimy inne greckie ciasto. A jak jutro zrobisz swoje to zachęcamy do podzielenia się zdjęciami gotowych Melomakarona :)

1
2015-12-23 10:00:01

Jejku jakie to było dobre

2
Sylwia Jokiel
2015-12-23 21:57:02

Zatem chwalę sie moimi melomakarona ;)

1
 CRETE
CRETE
2015-12-24 10:30:22

Super! Piękny zestaw :) Mamy nadzieję że te greckie ciasteczka smakują Tobie oraz twoim bliskim :).

1
 Sylwia Jokiel
Sylwia Jokiel
2015-12-24 13:08:51

Dziękuje:) Robiłam je pierwszy raz ;) Są pyszne ;)

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153311574252551,10158317119407551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Ciasteczka mastyksowe

Ciasteczka mastyksowe

Spory zapas mastyksu, jaki posiadamy w swoich zapasach kuchennych, skłonił nas ostatnio do upieczenia ciastek z wykorzystaniem tej charakterystycznej żywicy. Inspirowaliśmy się przepisem z książki Vefa kitchen autorstwa Vefa Alexiadou. Mastiha nadaje ciastkom specyficzny nieco żywiczny zapach oraz lekko gorzkawy smak. Lubimy jego smak, więc ciastka bardzo nam przypadły do gustu. Jest to dobry dodatek do porannej kawy. W zupełności wystarczy zjeść jedno takie ciasto :D

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita - ciasto orzechowe

Karydopita to bardzo popularne w Grecji ciasto orzechowe doprawione korzennymi przyprawami oraz nasączone pomarańczowym syropem. Jest ono proste do zrobienia i nie wymaga większych zdolności kulinarnych. Jego smak w szczególności przypadnie do gustu wielbicielom orzechów, gdyż właśnie w tym cieście ich nie brakuje. Syrop, którym jest nasączone można przygotować w tak prosty sposób jak w poniższym przepisie. Jeśli jednak zależy Wam na większym urozmaiceniu to możecie pomyśleć o dodaniu goździków, cynamonu, czy też soku z cytryny.

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Keik portokali, czyli proste ciasto pomarańczowe

Grecy często wykorzystują pomarańcze do wypieku ciast i przygotowywania deserów. Dziś prezentujemy przepis na nieco mniej znane ale bardzo proste w przygotowaniu ciasto Kéik portokáli, które jest lubiane przez wszystkich tych którzy je spróbowali. Sok ze świeżo wyciśniętych pomarańczy i korzenne przyprawy odpowiadają za jego odświeżający smak, zaś proste wykonanie sprawią, że to ciasto można przygotować bardzo szybko w sytuacji “awaryjnej”.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera