Giouvetsi to tradycyjne greckie danie, które można przygotować z różnych rodzajów mięsa. Jest to prosta potrawa jednogarnkowa tradycyjnie przygotowywana w piecu, choć można ją też przygotować w garnku i ewentualne na koniec podpiec w piekarniku. Różnych wariantów tego dania nie brakuje. Jeśli zdecydujemy się na wykorzystanie wołowiny w tym daniu, to do sosu można dodać nieco czerwonego wina. W przypadku użycia mięsa drobiowego wino nie będzie potrzebne. W przepisie, który prezentujemy wykorzystujemy mięso kurczaka stąd nazwa giouvetsi kotopoulo. Użycie tego rodzaju mięsa ma dodatkową zaletę - danie można przyrządzić szybko.
Główną rolę w giouvetsi gra orzo - specjalny rodzaj makaronu przypominający kształtem ziarenka ryżu. Jest to makaron bardzo popularny w krajach śródziemnomorskich, choć w Polsce zaczyna się on także pokazywać na sklepowych półkach. W Grecji jest znany pod nazwą Κριθαράκι (Kritharáki). Sprawdza się dobrze w zupach, pilawach, zapiekankach czy jako składnik farszu.
1. Na dużej patelni lub w rondlu podgrzewamy połowę oliwy z oliwek. Podsmażamy kawałki kurczaka, następnie przekładamy go do osobnego naczynia i przykrywamy.
2. Rozgrzewamy pozostałą oliwę i podsmażamy na niej cebulę do miękkości. Do cebuli dodajemy makaron, pomidory, przecier pomidorowy oraz filiżankę ciepłej wody. Chwilę gotujemy, mieszamy i ponownie wrzucamy kawałki kurczaka.
3. Całość przyprawiamy szczyptą cukru, cynamonu, ziela angielskiego i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przykrywamy i zmniejszamy ogień do średniego. Gotujemy przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu, aż makaron będzie ugotowany. W trakcie gotowania trzeba kontrolować ilość wody w daniu. Jeśli woda wchłonie się zbyt szybko to należy dodać kolejną filiżankę gorącej wody.
4. Gotową potrawę można po przełożeniu do naczynia żaroodpornego zapiec jeszcze w piekarniku. Przed podaniem giouvetsi można także posypać pokruszonym serem feta.
Będąc w Grecji warto porzucić jednak swoje osobiste uprzedzenia dotyczące jedzenia i dać się zaskoczyć odmiennej kuchni i innym połączeniom smaków. Dobrym przykładem takiego nietypowego dania, które może się pojawić na naszym talerzu na Krecie, jest Μοσχάρι Κοκκινιστό (moshari kokkinisto), czyli wołowina uduszona w sosie pomidorowym z wyczuwalną nutą cynamonu.
Pod tajemniczą nazwą Spetzofai kryje się bardzo smaczne jednogarnkowe danie, w którym główną rolę odgrywa papryka oraz kiełbasa. Mimo że nie jest ono charakterystyczne dla Krety to jednak właśnie w zeszłym roku w Chanii dostałam spetzofai na początek ucztowania. I szczerze powiem, że po jego zjedzeniu nie miałam ochoty już na nic innego.
Do sporządzenia tego dania możemy wykorzystać przygotowane dzień wcześniej kotleciki mięsne keftedes lub też zrobić je na bieżąco. Ta prosta odmiana ziołowych w smaku kotlecików w aromatycznym sosie jest bardzo smaczna, więc gorąco zachęcam do ich wypróbowania. Znakomicie smakują ze zwykłym chlebem, ryżem lub makaronem typu orzo. Keftedes w sosie pomidorowym bardzo dobrze znoszą odgrzewanie, więc można przygotować ich większą ilość.
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz