Crete tourist guide

The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.

Giouvetsi with chicken - Giouvetsi Kotopoulo

Giouvetsi Kotopoulo

Ingredients for 2 servings:

  • 200 g of skinless chicken, cut into 2 cm pieces
  • 100-150 g of orzo pasta (kritharáki)
  • 1 small red onion, finely chopped
  • can of tomatoes
  • ⅔ cup of tomato puree (passata)
  • szklanka wody / span>
  • a pinch of sugar
  • a pinch of ground cinnamon
  • a pinch of ground herb
  • 2 table spoons of olive oil
  • salt and freshly ground pepper
  • optional feta cheese, crumbled (100 g)

Γιουβετσι Κοτοπουλο

Giouvetsi is a traditional Greek dish that can be prepared from various types of meat. It is a simple one-pot dish traditionally prepared in the oven, although it can also be prepared in a pot and eventually in the oven in the oven. There are many different variants of this dish. If you decide to use beef in this dish, you can add a bit of red wine to the sauce. If you use poultry meat, wine will not be needed. In the recipe we present we use chicken meat hence the name giouvetsi kotopoulo. The use of this type of meat has the additional advantage - the dish can be made quickly.

The main role in giouvetsi is played by orzo - a special type of pasta resembling the shape of grains of rice. It is a pasta very popular in Mediterranean countries, although in Poland it also begins to show on store shelves. In Greece it is known as Κριθαράκι (Kritharáki). Works well in soups, pilaves, casseroles or as a component of stuffing.

1. On a large pan or in a saucepan we heat half of the olive oil. Fry the chicken pieces, then translate it to a separate dish and cover it.

2. Warm up the remaining oil and fry the onion until tender. Add pasta, tomatoes, tomato puree and a cup of warm water to the onion. Let's cook for a while, mix and re-throw chicken pieces.

3. Spice the whole with a pinch of sugar, cinnamon, English herb and season to taste with salt and pepper. We cover and reduce fire to medium. Cook for about 15 minutes, stirring occasionally, until the noodles are cooked. During cooking, you need to control the amount of water in the dish. If the water absorbs too quickly, add another cup of hot water.

4. The prepared dish can be baked in the oven after being put into a casserole. Before serving giouvetsi, you can also sprinkle with crumbled feta cheese.

Giouvetsi Kotopoulo

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Autor
Średnia: 3
Liczba ocen: 10
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3 na 5 (0) liczba ocen 10
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Moussaka

Moussaka

This very famous meat dish consists primarily of eggplants, minced meat with tomatoes and béchamel sauce. In Greece, the best moussaka can be eaten in traditional family taverns, where the dish is refined, full of aromas and very tasty.

Spetzofai

Spetzofai

Under the mysterious name Spetzofai is a very tasty one-pot dish, in which the main role is played by pepper and sausage. Although it is not characteristic of Crete, it was just last year in Chania that I got spetzofai to start the feast. And I honestly say that after eating it, I did not want anything else.

Papoutsakia - Greek stuffed aubergines

Papoutsakia - Greek stuffed aubergines

Papoutsakia is a traditional Greek dish made of eggplants, minced meat and béchamel sauce. The taste is very similar to moussaka, which is not surprising, because the list of ingredients of both dishes is almost identical.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera