Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Grecja to kraj o jednej z najdłuższych tradycji wyrobu wina. Świadczy o tym wiele wykopalisk archeologicznych, na których naukowcy odnajdują pozostałości urządzeń wykorzystywanych do wyciskania winogron. Jednym z bardziej znanych miejsc, gdzie odkryto taką prasę są wykopaliska w Vathipetro.
Niedawno opisywaliśmy Wam winiarnię Boutari znajdującą się miejscowości Skalani, która udostępniona jest dla zwiedzających. Znajduje się ona około 8 kilometrów na południe od stolicy Krety - Heraklionu. Rozpoczynający się ten weekend szykuje niesamowitą gratkę dla miłośników wina. W dniach od 31 maja do 1 czerwca, dzięki imprezie Open Wineries 2014 będzie można zwiedzić inne winiarnie znajdujące się na Krecie. Łącznie w imprezie, poza winiarnią Boutari, uczestniczyć będzie kolejnych 21 producentów. Zdecydowana większość zgłoszonych winiarni, bo aż piętnaście znajduje się w prefekturze Heraklion, kolejnych sześć z nich położonych jest w prefekturze Chania.
Głównym zamysłem imprezy jest umożliwienie bezpośredniego kontaktu między konsumentami a producentami wina. Przez zwiedzenie jednej z winiarni uczestniczących w Open Wineries 2014, będzie można zobaczyć zaplecze produkcyjne oraz prześledzić proces technologiczny, dzięki któremu wytwarzane są lokalne kreteńskie wina. Oczywiście w programie imprezy nie mogło zabraknąć tak istotnego punktu jak degustacja. Wedle zapowiedzi organizatorów imprezy, w tym przypadku smak trunków ma być uzupełniany możliwością spróbowania lokalnych dań kuchni kreteńskiej. Na terenie zwiedzanych winiarni, prowadzona będzie również sprzedaż produkowanych tu win, które będzie można nabyć po cenach producenta.
Jeśli spędzacie ten czas na Krecie to warto rozważyć zwiedzenie jednej z winiarni. Pełną listę miejsc uczestniczących w Open Wineries 2014 znajdziecie poniżej:
Prefektura Heraklion
ALEXAKIS WINERY| Irinis kai Filias, Peridi Metochi
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz