Top Best Wine Travel Destination

data_2014-01-22 19:53:05 2014-01-22 19:53:05

Wśród dziesięciu najlepszych miejsc podróży dla wielbicieli wina znalazły się trzy wyspy basenu Morza Egejskiego: Santorini, Samos oraz Kreta. O rekomendacji magazynu Wine Enthusiast  zadecydowała bardzo dobra baza hotelowa, świetne jedzenie serwowane w lokalnych restauracjach oraz doskonała sieć połączeń promowych pozwalających na sprawne przemieszczanie się między wyspami. Na Krecie szczególne uznanie dziennikarzy zdobyła winiarnia firmy Boutari, znajdująca się niedaleko wykopalisk w Knossos. Jest to jedna z pierwszych winiarni w Grecji, która stoi otworem przed turystami. Ekspozycje oraz nowoczesne multimedialne prezentacje pozwalają zapoznać się z historią tej firmy oraz produkowanych przez nią win. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie aby na miejscu bliżej zapoznać się z produktami Boutari.

Top Best Wine Travel Destination

Osoby zainteresowane zwiedzeniem tego miejsca powinny udać się do miejscowości Skalani położonej około 8 kilometrów na południe od stolicy Krety - Heraklionu. Sala wystawowa znajduje się na terenie winnicy zwanej Fantaxometocho i czynna jest codziennie w godzinach od 10 do 18. Turyści odwiedzający to miejsce mogą zwiedzić zakład produkcyjny oraz podziemne piwnice, zapoznać się z multimedialnymi prezentacjami o historii winiarstwa, a także odbyć krótki kurs będący wstępem do sztuki degustacji wina. Można tu również kupić obecnie produkowane wina, jak i również te ze starszej lub limitowanej produkcji.

Ze względu na nasze zamiłowanie do wina, miejsce to trafia na naszą listę planowanych wycieczek, tym bardziej że znamy i lubimy produkty kreteńskich winiarni. A czy Wy mieliście okazję próbować win robionych na tej wyspie?

Gosia i Piotrek,  data_2014-01-22 19:53:05 2014-01-22 19:53:05
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera