Przewidywania na sezon 2025

data_2024-12-16 19:53:11 2024-12-16 19:53:11

Pierwsze przewidywania dla przyszłorocznego sezonu turystycznego w Grecji greckiej są wyjątkowo pozytywne. Przede wszystkim obserwuje się znaczny wzrost rezerwacji w hotelach i pensjonatach. Z przyszłorocznych planów lotów opracowanych dla lotniska „Nikos Kazantzakis” w Heraklionie wynika, że ​​sezon zacznie się stosunkowo wcześnie. Już od pierwszych dziesięciu dni marca można spodziewać się przylotów pierwszych turystów, natomiast kwiecień ma już przynieść pierwsze masowe przyloty.

Przewidywania na sezon 2025

Z informacji przekazanych przez portal ekriti.gr wynika, że ​​wstępne rezerwacje u europejskich touroperatorów do głównych greckich destynacji przyrastają w dwucyfrowo większym tempie wzrostu w porównaniu do roku ubiegłego. Kreta i Rodos po raz kolejny zajmują pierwsze miejsca w preferencjach na wszystkich głównych rynkach.

Szacuje się, że wolumen rezerwacji wstępnych wykonywanych od grudnia do początku marca może sięgać nawet 30% całkowitej liczby rezerwacji. Pakiety usług turystycznych sprzedawanych w tym okresie są oferowane w niższych cenach. To również czas, w którym kształtują się trendy w podróżowaniu na przyszły rok. Pozwala to na wskazanie kierunków o największym potencjale.

Kreta

Klienci stawiają na Grecję

Grupa TUI będący największym touroperatorem w Europie i jednocześnie największym „dostawcą turystów” do Grecji, tylko w tym roku wysłał do tego kraju ponad trzy miliony osób. Perspektywy na przyszły rok są jeszcze lepsze, a apetyty tej po potężnej grupy są coraz większe. W Berlinie podczas prezentacji programu na lato 2025 Benjamin Jacobi, szef TUI Germany powiedział, że „Wyspy greckie rozpoczynają sezon letni od dużego wzrostu rezerwacji”. Idąc za ciosem touroperator poszerza swoją ofertę o kolejne greckie kierunki i powiększa swój letni program na rok 2025.

Również niemieckie biuro podróży Alltours odnotowało w tym roku wzrost sprzedaży o 18% i przygotowuje się na kolejne mocne lato 2025 r., otwierając 4 nowe hotele na Krecie i Rodos, a także podkręcając tempo na mniejszych greckich wyspach.

Źródła z rynku hotelarskiego podają, że wzrosty liczby rezerwacji są zauważane nie tylko na rynku niemieckim, który jest najważniejszym rynkiem dla Grecji. Zwiększenie liczby wczesnych rezerwacji zauważane jest także na rynku francuskim. Popyt ze strony Wielkiej Brytanii utrzymuje się natomiast na tym samym poziomie co w roku ubiegłym. Duże nadzieje wiążą się z rynkiem amerykańskim, który w tym roku przyniósł 8% wzrost przyjazdów i 6% wzrost w przychodach .

Wzrastającą popularność Grecji widać również po stale zwiększanej siatce lotów u przewoźników takich jak British Airways, Lufthansa, Air France, SWISS, Finair czy Easy Jet. Jednocześnie do gry wkraczają także linie lotnicze posiadające coraz większą siatkę połączeń z Polski, Rumunii i Włoch. TUI w przyszłym roku jeszcze bardziej rozszerzy swoją ofertę lotów do Grecji, ze szczególnym uwzględnieniem Krety. Większość z planowanych lotów będzie obsługiwana do i z lotniska „Nikos Kazantzakis” w Heraklionie.

Kluczowy Heraklion

Dzięki strategicznym inwestycjom i rosnącemu popytowi Heraklion staje się ważnym węzłem dla rejsów wycieczkowych we wschodniej części Morza Śródziemnego. Oczekuje się, że w 2025 r. przyjmie ponad 500 000 pasażerów, umacniając swoją pozycję jednego z głównych portów w tej części Morza Śródziemnego. Ciągły rozwój portu, w połączeniu ze współpracą z dużymi firmami, pozwala na otwieranie nowych tras wycieczkowych, które rozpoczynają się lub kończą w Heraklionie, oferując korzyści zarówno lokalnej gospodarce, jak i turystyce Krety.

Heraklion to obecnie kluczowy cel wielodniowych rejsów po Morzu Egejskim, Adriatyku i zachodniej części Morza Śródziemnego, a popularne firmy, takie jak Celestyal Cruises i MSC, uwzględniają go w swoich planach.

Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z przewidywaniami zapowiada się dynamiczny i tłoczny sezon. Grecja ma bardzo wiele do zaoferowania i wszystko wskazuje na to, że nawet nie będą miały większego znaczenia podwyżki, jakie w przyszłym roku zaserwuje turystom grecki rząd.

Heraklion

Gosia,  data_2024-12-16 19:53:11 2024-12-16 19:53:11
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2024-12-16 19:48:12

Coś w tym jest. Ja już mam wszystko ogarnięte na przyszły rok.

2
 gość}
gość dodekanezowiec
2024-12-24 09:36:35

Ech, egzotyka w jakimś listopadzie wychodzi podobnie co wyspy greckie latem..

Choć Grecja i tak tańsza niż Hiszpania, a Turcja 5 gwiazdek wychodzi podobnie co Grecja 4 gwiazdki.. 

Europa cholernie droga, a pod niektórymi względami to nawet niechlubnie "prym wodzą"  Czechy i Polska..

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/984351537072444

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera