Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Tegoroczny październik pod względem liczby zagranicznych turystów okazał się dla Krety najlepszy na przestrzeni wszystkich ostatnich lat. Wyższa frekwencja przełożyła się również na liczbę gości, którzy odwiedzili Pałac Minojski w Knossos. Tę najpopularniejszą atrakcję turystyczną na wyspie zobaczyło w poprzednim miesiącu aż 120 000 osób. Dla porównania w analogicznym okresie czasu w 2023 roku sprzedano łącznie 97 900 biletów wstępu.
W skali całego roku już teraz łączna liczba osób, które odwiedziły to stanowisko archeologiczne, zbliża się do miliona. W analogicznym okresie ubiegłego roku Knossos odwiedziło 960 000 osób. Teraz mimo, że sezon turystyczny już się zakończył, Knossos jest nadal codziennie otwarte dla odwiedzających. Korzystają z tego choćby szkolne wycieczki oraz turyści przypływający do portu w Heraklionie dużymi statkami wycieczkowymi.
Niestety na koniec mamy niezbyt optymistyczną informację. Od kwietnia 2025 roku zapowiedziana została podwyżka cen biletów wstępu na teren tych wykopalisk. W sezonie letnim, do października, cena biletu wzrośnie z 15 do 20 euro.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/959812956192969