Sezon drogich rejsów rozpoczęty

data_2024-05-09 20:43:05 2024-05-09 20:43:05

Jednodniowe rejsy wycieczkowe to bardzo popularne atrakcje na Krecie. Najbardziej oblegane miejsca docelowe to oczywiście laguna Balos z wyspą Gramvousa na zachodzie wyspy, czy też wyspa Chrissi we wschodniej części Krety. Największa i najpopularniejsza firma, która w zasadzie zmonopolizowała rynek tych rejsów to Cretan Daily Cruises. Poniższe informacje dotyczą więc oferty tej firmy.

Rejs na Balos

Rejsy są uruchamiane stopniowo wraz z rozkręcaniem się sezonu. Na chwilę obecną kursowanie rozpoczęły statki zabierające turystów z Kissamos na lagunę Balos i wyspę Gramvousa. W maju zaś zostaną uruchomione kolejno rejsy na wyspę Chrissi, Dia oraz rejsy po zatoce Souda. Jeśli planujecie zafundować sobie takie atrakcje podczas zbliżających się wakacji to warto zwrócić uwagę na tegroczne znacznie wyższe ceny biletów.

W przypadku rejsów na Balos oraz wyspę Chrissi za bilet dla osoby dorosłej oraz dzieci od 13 r.ż. trzeba będzie zapłacić 38 €. Bilet dla dziecka w przedziale wiekowym 3-12 lat to wydatek w wysokości 19 €. Dzieci do lat 3 podróżują za darmo. W przypadków rejsów na Balos dodatkowo jeszcze jest pobierana standardowa opłata administracyjna w wysokości 1 € od każdej osoby od 13 roku życia.

Laguna Balos na Krecie

Ceny rejsów na wyspę Dia oraz po zatoce Souda będą jeszcze wyższe. Za bilet dla osoby dorosłej w tym roku trzeba będzie zapłacić 44 €, dla dziecka między 3 a 13 rokiem życia 30 €. Najmniejsze dzieci do lat 3 tak jak w przypadku innych rejsów nie zapłacą za bilet.

Dla przypomnienia tylko dodamy, że w poprzednich latach ceny kształtowały się na poziomie 23-25 € za osobę dorosłą, oraz 11 € za dzieci w przedziale wiekowym 3-13 lat.

W tym sezonie warto też pamiętać, że wyspa Chrissi kolejny rok z rzędu będzie praktycznie zamknięta dla turystów. Statki będą tylko podpływać do wybrzeża bez możliwości przybicia do brzegu, zaś turyści mogą korzystać wyłącznie z wyznaczonych plaż. Wstęp do wnętrza wyspy, a w szczególności wstęp do strefy ochrony bezwzględnej (wydmy z unikalną roślinnością oraz las cedrowy), jest nadal całkowicie zabroniony.

Więcej informacji na ten temat znajdziecie w poniższym artykule:
Wyspa Chrissi w sezonie turystycznym 2024

Niestety na ten moment nie ma informacji dotyczących planowanych rejsów na urokliwą wyspę Koufonissi znajdującą się na południowym wschodzie od Krety.

Gosia,  data_2024-05-09 20:43:05 2024-05-09 20:43:05
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/833341978840068

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera