Wybrzeże cappuccino na Krecie

data_2023-11-27 20:08:35 2023-11-27 20:08:35

Niecodzienne zjawisko zwane „wybrzeżem cappuccino” pojawiło się dzisiaj na plażach południowej Krety. Między innymi plaże w MataliKommos pokryły się charakterystyczną pianą przypominającą tę jaka wytwarza się podczas przyrządzania kawy cappuccino. Zresztą właśnie nazwa tego napoju była źródłem na zwięzłe określenie tego osobliwego zjawiska.

cappuccino na KrecieŹródło zdjęcia: https://creta24.gr/

Naukowcy twierdzą, że piana ta to efekt samooczyszczania się morza. Zjawisko to powstaje tylko przy odpowiednich warunkach pogodowych trwających przez wystarczająco długi czas. Jednym z wymogów powstania piany cappuccino jest występowanie bardzo silnego wiatru któremu towarzyszą ogromne fale pojawiające się na morzu. Właśnie wówczas sól, rozkładające się pozostałości morskiej fauny i flory, które normalnie znajdują się na dnie morza, plankton oraz inne zanieczyszczenia zaczynają mieszać się z powstającymi pęcherzykami powietrza. W efekcie działania tego swoistego morskiego szejkera powstaje gęsta piana, która niesiona przez fale jest wyrzucana na brzeg w dużej ilości. Zjawisko to jest dość powszechne na Pacyfikku gdzie występuje po sztormach.

Cappuccino na Krecie
Źródło zdjęcia: https://creta24.gr/

Gosia,  data_2023-11-27 20:08:35 2023-11-27 20:08:35
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Kreta z Sołtysową
2023-11-27 19:17:29

Wczoraj w Falasarna

5
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2023-11-27 19:30:24

Kreta z Sołtysową - dzięki za filmik. Ciekawie to wygląda :)

1
2023-11-30 19:31:13

Serio?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2023-12-01 07:35:45

Tomasz Anna Szafranek No taka jest oficjalna nazwa tego cuda. Ale faktycznie frappe pod rozwagę.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/734754842032116

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera