Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Niecodzienne zjawisko zwane „wybrzeżem cappuccino” pojawiło się dzisiaj na plażach południowej Krety. Między innymi plaże w Matali i Kommos pokryły się charakterystyczną pianą przypominającą tę jaka wytwarza się podczas przyrządzania kawy cappuccino. Zresztą właśnie nazwa tego napoju była źródłem na zwięzłe określenie tego osobliwego zjawiska.
Źródło zdjęcia: https://creta24.gr/
Naukowcy twierdzą, że piana ta to efekt samooczyszczania się morza. Zjawisko to powstaje tylko przy odpowiednich warunkach pogodowych trwających przez wystarczająco długi czas. Jednym z wymogów powstania piany cappuccino jest występowanie bardzo silnego wiatru któremu towarzyszą ogromne fale pojawiające się na morzu. Właśnie wówczas sól, rozkładające się pozostałości morskiej fauny i flory, które normalnie znajdują się na dnie morza, plankton oraz inne zanieczyszczenia zaczynają mieszać się z powstającymi pęcherzykami powietrza. W efekcie działania tego swoistego morskiego szejkera powstaje gęsta piana, która niesiona przez fale jest wyrzucana na brzeg w dużej ilości. Zjawisko to jest dość powszechne na Pacyfikku gdzie występuje po sztormach.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Wczoraj w Falasarna
komentarz z
Kreta z Sołtysową - dzięki za filmik. Ciekawie to wygląda :)
komentarz z
Serio?
komentarz z
Tomasz Anna Szafranek No taka jest oficjalna nazwa tego cuda. Ale faktycznie frappe pod rozwagę.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/734754842032116