Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
The best Polish website dedicated to the Greek island Crete and to a small extent of continental Greece. You will find useful information related to visiting Crete that goes beyond the offer of optional tours. On the website you will also find descriptions of the most interesting places that we visited by visiting this largest Greek island. The content complements the current news, photographs and recipes of Greek cuisine.
An unusual phenomenon called the "cappuccino coast" appeared today on the beaches of southern Crete. Among other things, the beaches in Matala and Kommos were covered with characteristic foam resembling that produced when preparing cappuccino coffee. Moreover, the name of this drink was the source of a concise description of this peculiar phenomenon.
Photo source: https://creta24.gr/
Scientists claim that this foam is the result of the sea self-cleaning. This phenomenon only occurs when appropriate weather conditions persist for a sufficiently long time. One of the requirements for creating cappuccino foam is the presence of a very strong wind accompanied by huge waves appearing on the sea. This is when salt, decaying remains of marine fauna and flora that are normally found on the seabed, plankton and other pollutants begin to mix with the emerging air bubbles. As a result of the action of this specific sea shaker, thick foam is created, which is carried by the waves and thrown ashore in large quantities. This phenomenon is quite common in the Pacific where it occurs after storms.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Wczoraj w Falasarna
komentarz z
Kreta z Sołtysową - dzięki za filmik. Ciekawie to wygląda :)
komentarz z
Serio?
komentarz z
Tomasz Anna Szafranek No taka jest oficjalna nazwa tego cuda. Ale faktycznie frappe pod rozwagę.
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/734754842032116