Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Dni otwarte w obserwatorium astronomicznym w Skinakas w 2023
2023-05-18 19:44:41
Obserwatorium Skinakas leży w sercu centralnej części Krety w masywie Idi. W linii prostej odległość dzieląca to miejsce od Heraklionu wynosi zaledwie 25 km, jednakże faktyczna odległość, jaką trzeba pokonać samochodem ze stolicy Krety wynosi nieco ponad 50 km. Część tej trasy wiedzie przez odludne górzyste rejony. Jazda wąską górską drogą, która tu prowadzi oraz widoki roztaczające się z góry, są wystarczającymi powodami przemawiającym za tym aby tu dotrzeć. Dodatkowym atutem tego miejsca może być też fakt, że w górach jest znacznie chłodniej, co w przypadku letnich upałów ma niebagatelne znaczenie :)
Obserwatorium leży w pobliżu mitycznej jaskini Ida (6 km) oraz przy pięknym i malowniczym płaskowyżu Nida. Zatem jeśli planujecie przyjechać w ten rejon w celu zobaczenia jednego z tych miejsc to do listy warto dopisać także to obserwatorium.
Jak co roku Obserwatorium zaplanowało kilka dni otwartych, w trakcie których można zwiedzić to miejsce i poobserwować niebo. W 2023 roku będą to 4 dni, które dodatkowo zbiegają się z pełniami księżyca.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz