Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Kreta to nie tylko piękne krajobrazy, historia i pyszne jedzenie. Kreta to także specyficzna, wibrująca i zapadająca w pamięć muzyka. Jedni za nią nie przepadają, inni za to kochają. Tych drugich z pewnością zainteresuje to, że na YouTubie w ramach kanału Regionu Krety w ostatnich dniach powstała specjalna playlista, na której zamieszczono trzydzieści koncertowych nagrań kreteńskich muzyków. Z pewnością dzięki tej muzyce można przez chwilę chociaż poczuć atmosferę koncertów na żywo. Link do playlisty znajduje się tutaj, a poniżej osadzony jest jeden z koncertów.
Co ciekawe jest to projekt współorganizowany przez Region Krety oraz dofinansowany w kwocie 100 000 euro przez greckie Ministerstwo Kultury. Dzięki tej współpracy możliwe było zorganizowanie i rozpowszechnienie nagrań z tych koncertów. Głównym celem tego programu jest wsparcie i popularyzacja twórczości lokalnych artystów, którzy w czasach pandemii oraz rozmaitych ograniczeń także ponoszą konsekwencje finansowe. W programie tym wzięło udział 30 kreteńskich zespołów muzycznych i skorzystało z niego ponad 150 artystów i pracowników kultury na Krecie.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
So so special
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157758598432551