Mistrz ciasta filo z Rethymno

data_2020-11-18 19:38:07 2020-11-18 19:38:07

Ciasto filo w kuchni greckiej znajduje zastosowanie w przygotowaniu różnego rodzaju wypieków zarówno słodkich jak baklava albo słonych jak choćby spanakopita. 86-letni Giorgos Hatziparaskos to jeden z nielicznych już w Grecji mistrzów ciasta filo, który ma swoja pracownię w Rethymno. Swoje ciasto nadal wytwarza ręcznie w taki sam sposób od dziesiątek lat. Na filmie zobaczycie jak mistrz cierpliwie tworzy klasyczne filo oraz trudne do pomylenia ciasto stosowane do wypieku kadaifi. To takie charakterystyczne cienkie „włosy”.

Mieliśmy okazję poznać Giorgosa i jego żonę gdy wiele lat temu zupełnie przypadkiem podczas włóczęgi po Rethymno natrafiliśmy na jego warsztat. Na żywo obserwowaliśmy jak mistrz najpierw robi charakterystyczny balon z ciasta a później cierpliwie naciąga filo do rozmiarów stołu. Baklava, którą zostaliśmy tam poczęstowani była chyba najlepsza jaką jedliśmy na Krecie. Jeśli będziecie w przyszłości w Rethymno to warto odnaleźć jego warsztat aby na własne oczy przekonać się jaką sztuką jest wykonanie takiego ciasta. A teraz zapraszamy Was do obejrzenia powyższego filmu.

Gosia,  data_2020-11-18 19:38:07 2020-11-18 19:38:07
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Regina Sidor
2020-11-18 19:00:33

Amazing !!!

1
Darek Pepłoński
2020-11-18 19:13:12

Wspaniałe, a wiecie czyja muzyka jest na końcu filmu;)?

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2020-11-18 19:43:01

Darek Pepłoński Theodorakis?

 Darek Pepłoński
Darek Pepłoński
2020-11-18 20:33:35

Aldona Pandowska pasował by;)

 Aldona Pandowska
Aldona Pandowska
2020-11-18 20:36:04

Darek Pepłoński Ale to on?Strzeliłam w ciemno.

 Darek Pepłoński
Darek Pepłoński
2020-11-18 20:37:06

Aldona Pandowska szukałem ale nie znalazłem, ale fakt pasował by;)

1
Karolina Kamadulska
2020-11-18 19:21:16

1
Aldona Pandowska
2020-11-18 19:43:27

Super.

1
Basia Gajda Matczak
2020-11-18 19:55:51

miałam przyjemność poznać i zjeść specjały

2
Andrzej Lewandowski
2020-11-18 20:39:53

Bylismy tam, mistrz

Eve Lina
2020-11-18 21:12:26

Wow też byłam

Asia Wieland
2020-11-18 22:27:11

mialam przyjemnosc ogladac tego pana i jego syna jak przygotowują ciasto :)

Joanna Asia Joasia
2020-11-19 14:48:56

Sławek Sławek

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157559660482551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.
gość PiotrWie  To my chyba jednak pojedziemy tak jak planowaliśmy w kwietniu i maju na Cyklady - mamy w planach Paros, Iraklię, Amorgos, Koufonissię i Schinoussę.
Gosia | crete.pl  Jeśli chodzi o te wstrząsy to trochę się wyciszyło. Próbują nadrabiać straty w rezerwacjach i planują wdrażać jakieś procedury awaryjne gdyby jednak coś się zaczęło w trakcie sezonu.
Christian Arnidis - Moja Grecja  To się Aposelemi napełni.
 Musiał jakiś ciepły front przejść bo na Cyprze też był weekend 29/30 w nocy 16/17st a ten tydzień juz 16 za dnia i 8 w nocy :) Też taki „epizod” :)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera