Zapomnieli o Samarii

data_2020-06-15 20:30:18 2020-06-15 20:30:18

Wczoraj kreteński portal flashnews.gr poruszył istotny problem dotyczący wąwozu Samaria. Ze względu na wirusa, dla wszystkich publicznych miejsc w Grecji, zostały opracowane różnego rodzaju procedury zdrowotne. Są to między innymi wytyczne dotyczące ilości osób, które mogą przebywać w danej przestrzeni; zachowania bezpiecznych odległości, czyli tak zwanego dystansu społecznego; ustalenia punktów do dezynfekcji, itd. Takie zasady zostały opracowane i wdrożone dla wszystkich publicznych miejsc takich jak sklepy, środki transportu, restauracje, usługi, sklepy, muzea i wykopaliska, plaże, place zabaw itp. Wygląda jednak na to, że w tym wszystkim zapomniano o zestawie procedur dla Samarii. Wydaje się to aż niewiarygodne, ale jest jednak prawdziwe.

Samaria

Jest to tym bardziej dziwne, że bez zatwierdzonego protokołu nie jest możliwe otwarcie wąwozu dla zwiedzających. Dodatkowo w przypadku realizacji wycieczki do wąwozu trzeba jeszcze wziąć pod uwagę powrotny rejs promem z Agia Roumeli do Chora Sfakion lub Paleochory. Mimo tego, że na Krecie nie ma jeszcze zagranicznych gości, to wejściem do wąwozu zainteresowani są już turyści z Grecji. Portal zwrócił uwagę na to, że gdy za dwa tygodnie, samoloty zaczną przylatywać na wszystkie lotniska krajowe, problem braku takich protokołów stanie się poważny. Samaria jest bowiem jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc na Krecie.

Na szczęście już dzisiaj na artykuł ten zareagowała posłanka Dora Bakoyannis, która przesłała go do Ministerstwa Zdrowia oraz innych urzędów w celu podjęcia natychmiastowego działania w tej sprawie. W efekcie już popołudniu opracowano takie przepisy, pozostaje jeszcze ich zatwierdzenie na różnych szczeblach urzędniczej drabinki. Na koniec zostaną one przestawione w nadleśnictwie w Chania aby pracownicy parku mogli jak najszybciej wdrożyć je w życie i otworzyć wąwóz. Jak będziemy znali więcej szczegółów odnośnie tego jak będzie wyglądać przejście przez Samarię w nowej „normalności’, to podzielimy się z Wami tą wiedzą :)

Gosia,  data_2020-06-15 20:30:18 2020-06-15 20:30:18
Średnia: 3
Liczba ocen: 2
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 3 na 5 (0) liczba ocen 2
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Michel Gradon
2020-06-15 21:24:39

Więcej procedur, regulacji i całego tego cyrku to odstrasza jeszcze więcej ludzi od podróżowania

3

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157207080352551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera