Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Od 18 maja nastąpi w Grecji kolejny krok zdejmowania ograniczeń. Oprócz ponownego uruchomienia rozmaitych usług i sklepów, dostępnych będzie także ponad dwieście różnych stanowisk archeologicznych. Zatem jeśli ktoś miałby ochotę odwiedzić na Kreciem na przykład Knossos, Fajstos czy Elefthernę to od jutra będzie to ponownie możliwe.
Otwarcie wykopalisk to pierwszy krok do pełnego uruchomienia infrastruktury kulturalnej po kryzysie koronawirusowym. Stanowiska będą działały od razu w „letnich” wydłużonych godzinach otwarcia, czyli między godziną 8 a 20. Wprowadzone także będą wszelkie niezbędne środki bezpieczeństwa, czyli przestrzeganie odległości 1,5 metra, ograniczenie liczby odwiedzających, oddzielenie wejścia i wyjścia, oznakowanie bezpiecznych tras turystycznych oraz wprowadzenie zasłon z pleksi tam gdzie to konieczne i możliwe. Zalecane jest także noszenie maseczek oraz stosowanie środków do dezynfekcji.
Na terenie wykopalisk uruchomione zostaną także działające dotychczas sklepy, oczywiście w nich także będą obowiązywać wszelkie reguły sanitarne.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
tout simplement ...superbe !!
komentarz z
Jako fan takich klimatów bardzo się cieszę
komentarz z
komentarz z
Last holidays
komentarz z
Ostatnie wakacje
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157129067682551