Podwodne badania geoarcheologiczne w starożytnym Olous (Olounda)

data_2020-01-08 20:01:34 2020-01-08 20:01:34

Miejscowość Elounda znana jest z pewnością wszystkim turystom, którzy wypływali stąd w rejs na wyspę Spinalonga. Ta turystyczna miejscowość i jej okolice to obecnie także zagłębie luksusowych i najdroższych hoteli na Krecie. Mało osób jednak wie, że w starożytności wznosiło się tu  jedno z najpotężniejszych i największych państw-miast Krety - Olous (Olounda). Dysponowało ono własnym portem, biło swoje monety oraz było ważnym ośrodkiem kultu. Centrum tego miasta znajdowało się w Poros, czyli tam gdzie obecnie jest wąski przesmyk łączący miasto Elounda z półwyspem Κolokytha. Ruiny tego miasta obecnie znajdują się pod wodą po obu stronach przesmyku. Zatopienie Olous jest konsekwencją potężnego trzęsienia ziemi, które zmieniło ułożenie Krety. Zachodnia część wyspy podniosła się od 6 do 9 metrów, wschodnia zaś obniżyła co spowodowało, że Olous znalazło się pod wodą. Losy tego państwa-miasta ostatecznie przypieczętowało kolejne silne trzęsienie ziemi.

OloundaOczyszczanie pozostałości starożytnego miasta. Źródło zdjęcia: cretalive.gr

To właśnie w tym miejscu od października 2019 r. zespół archeologów, geofizyków, biologów i nurków kontynuuje prowadzenie kolejnych badań geoarcheologicznych. Naukowcy poszukują tu pozostałości starożytnego miasta Olous (Olounda). Jest to kolejny program badawczy, dotyczący poszukiwań pozostałości tego starożytnego miasta w tym obszarze. Rejonem badań objęto wybrzeża zatoki Elounda i półwyspu Kolokitha oraz dna morskiego w Poros, czyli w rejonie wąskiego przesmyku łączącego Elounda oraz półwysep Kolokhyta.

Przesmyk PorosRejon przesmyku Poros, gdzie prowadzone są główne poszukiwania starożytnej Oloundy

Tym razem, po wykonaniu identyfikacji i sporządzeniu dokumentacji fotogrametrycznej zatopionych pozostałości miasta po obu stronach przesmyku Poros, oczyszczono odnalezione tu fortyfikacje i zabudowania. Poszukiwanie śladów starożytnego miasta są uzupełniane geofizycznymi badaniami dna morskiego, których celem jest uzyskanie wiedzy na temat jego struktury.

OloundaPodwodne pozostałości starożytnego miasta Olounda (Olous). Źródło zdjęcia: cretalive.gr

Na koniec warto wspomnieć, że w poprzednich poszukiwaniach prowadzonych w tym rejonie odkryto pozostałości kompleksów budynków, starożytne kamieniołomy, wraki statków, kotwice i inne przedmioty.

Gosia,  data_2020-01-08 20:01:34 2020-01-08 20:01:34
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156749490802551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera