Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Zakaz wejścia do wąwozu Samaria, Agia Irini oraz Imbros
2019-07-29 19:00:17
AKTUALIZACJA! Ze względu na zmianę prognoz ryzyka pożarowego w dniu dzisiejszym wejście na piesze szlaki będzie możliwe.
W ostatnich dniach Kreta znów znajduje się pod wpływem mas gorącego suchego powietrza. Sytuacja ta niestety skutkuje się zwiększeniem ryzyka pożarowego. Szczególnie niebezpieczna sytuacja prognozowana jest dla zachodniej części wyspy, gdzie na dzisiejszy i jutrzejszy dzień przewidywany jest czwarty poziom zagrożenia. Niedawno informowaliśmy Was o tym, że wzorem ubiegłych lat na Krecie zostały wprowadzone przepisy, które spowodują zamknięcie wstępu na niektóre obszary leśne w przypadku wystąpienia tak wysokiego ryzyka pożaru.
W przypadku zachodniej Krety sankcje te dotknęły piesze szlaki poprowadzone przez takie wąwozy jak: Samaria, Agia Irini oraz Imbros. Więcej informacji na temat tych przepisów znajdziecie bezpośrednio w aktualności poświęconej tej wiadomości. Jeśli w kolejnych dniach planujecie realizację pieszych wycieczek w jednym ze wskazanych wyżej miejsc to zalecamy Wam sprawdzanie bieżącej mapy ryzyka pożarowego, która dostępna jest bezpośrednio w naszym serwisie oraz na stronie: https://www.civilprotection.gr/
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156367858967551