Lokalne produkty z Kandanos

data_2019-07-10 20:32:55 2019-07-10 20:32:55

Wśród pytań jakie pojawiają się na naszej stronie lub też jakie kierujecie bezpośrednio do nas często pojawiają się te dotyczące rekomendacji miejsc, w których można kupić ciekawe lokalne produkty. W związku z tym dziś chcielibyśmy podzielić się z Wami jednym z naszych tegorocznych odkryć i wspomnieć Wam o Nikosie z Kandanos. Każdego dnia na centralnym placu tej miejscowości rozstawia on niewielki kramik, na którym sprzedaje różnego rodzaju domowe produkty.

Stoisko Nikosa w Kandanos

Wszystko co będziecie mogli u niego spróbować oraz kupić jest tworzone z pasją przez  jego żonę oraz ich bliską rodzinę. Do wyboru będziecie mieć tak szerokie spektrum produktów jak różnego rodzaju dżemy, konfitury czy też miody. Poza słodkościami nie mogło zabraknąć oczywiście oliwy, oliwek w soli, a nawet ręcznie robionych makaronów. Próbując tych produktów łatwo daje się wyczuć, że wszystkie tworzone są w tak zwany domowy sposób ze szczyptą osobistego poczucia smaku.

Na stoisku Nikosa nie mogło oczywiście zabraknąć wszechobecnego i niezwykle popularnego na Krecie rakomelo. Podobnie jak w przypadku innych tego typu alkoholi również i ten wytwarzany przez rodzinę Nikosa tworzony jest z uwzględnieniem własnego unikalnego poczucia smaku. Jego baza jest oczywiście oparta na miodowej i cynamonowej nucie.Tym co odróżnia to rakomelo od innych jest owocowy smak, jaki daje się w nim wyczuć. Wedle słów Nikosa jest to zasługa tego, że na etapie procesu destylacji do zacieru dodawane są różnego rodzaju owoce, takie jak choćby jabłka czy też pomarańczy.

Stoisko Nikosa w Kandanos

Polecamy Wam spróbowania tego rakomelo oraz innych produktów znajdujących się na stoisku Nikosa. My przypadkowe spotkanie z nim zakończyliśmy nie tylko siatką pełną zakupów ale także bogatsi o kilka ciekawych historii, jakie nam opowiedział właściciel tego kramiku.

Na koniec chcielibyśmy zachęcić Was również do spaceru po samej wiosce Kandanos. To nie tylko miejsce, które ze względu na historię z okresu II wojny światowej ma silne znaczenie dla lokalnej społeczności ale jest to także miejscowość pełna urokliwych zakątków i malowniczych kościółków. Na naszej stronie z pewnością w przyszłości pojawi się opis tego miejsca.

Polecić możemy również zobaczenie je jednego z najstarszych drzew oliwnych na Krecie, które rośnie w bardzo starym gaju znajdującym się niespełna dwa kilometry od Kandanos. Poniżej możecie zobaczyć zdjęcie tej gigantycznej oliwki.
Wiekowa oliwka w Kandanos

Gosia i Piotrek,  data_2019-07-10 20:32:55 2019-07-10 20:32:55
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Pawel Budzynski
2019-07-10 22:34:34

Ja polecam też SAGE wildherbscrete, 100% naturalne, ręcznie robione kosmetyki z górskich ziół.

Na codzień można kupić je koło Elafonissi, a powstają w okolicach Kandanos

2
Barbara Binkowska
2019-07-11 01:47:15

co za pysznosci sa w słoikach?

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-07-11 05:42:23

Barbara Binkowska Różnego rodzaju marmolady i dżemy z pomarańczy, mandarynek i innych owoców, miody, sosy domowej roboty.

 Barbara Binkowska
Barbara Binkowska
2019-07-11 05:58:43

CRETE - Kreta A gdzie mozna zobaczyc przepisy

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2019-07-11 08:02:21

Barbara Binkowska To domowe receptury żony Nikosa. Nie publikuje ich nigdzie.

Marta Wolny-Lis
2019-07-14 12:03:09

Zawsze wracam z bagażem o kilka kilogramów cięższym niż ten, z którym wylatuje z Polski. Oliwa, miód tymiankowy, piniowy, pomarańczowy, chałwa....

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156327007442551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera