Serwis wymaga plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej.
Kuba Korczak - wiosenna wyprawa kulinarna do Grecji
2019-03-15 18:38:02
Dziś mamy dla Was newsa, który nieco odbiega tematyką od Krety, jednak wciąż jest blisko związany z Grecją. Kuba Korczak, którego możecie kojarzyć między innymi z pokazów kulinarnych na Greckiej Panoramie lub z działalności związanej z propagowaniem kuchni greckiej, poprosił nas o zamieszczenie informacji na temat jego najnowszej wyprawy kulinarnej na wyspę Poros. Jest to wyjazd, którego termin wypada od 26 kwietnia do 4 maja, czyli w okresie greckiej Wielkanocy. Jeśli marzy Wam się wypad do Grecji w czasie polskiej majówki to warto zapoznać się z tą ofertą.
W programie wyprawy znajdują się między innymi takie atrakcje jak warsztaty kulinarne, zbieranie dzikich ziół, połów ryb na kutrze, wypad na mini-targ ryb i owoców morza. Ze względu na przypadające wówczas święta wielkanocne będzie można także spróbować tradycyjnych dań charakterystycznych dla Grecji. Naszym zdaniem zapowiada się bardzo ciekawy wyjazd. W imieniu Kuby gorąco polecamy i zapraszamy do wzięcia udziału zainteresowany osoby.
Więcej informacji na temat tego wyjazdu znajdziecie bezpośrednio na stronie tego wydarzenia na FB.
gość PiotrWie Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
gość PiotrWie My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
gość zecia Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
Komentarze
komentarz z
Dzięki kochani! Do zobaczenia na Poros <3
komentarz z
super :D
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156084106632551