Kontrole sposobu serwowania oliwy w Chanii

data_2018-10-11 19:42:17 2018-10-11 19:42:17

Wraz z początkiem tego roku w Grecji w życie weszły przepisy zaostrzające sposób serwowania oliwy w greckich tawernach i restauracjach. Wedle tych wytycznych powinna być ona podawana w oryginalnie zapakowanych jednorazowych pojemnikach. W ostatnim czasie w Chanii były prowadzone kontrole mające na celu sprawdzenie jak właściciele lokali respektowali te przepisy. W dużym stopniu potwierdziły one nasze wakacyjne spostrzeżenia. Tylko niektóre spośród kontrolowanych firm spełniały normy zgodne z najnowszym prawem.

Oliwa w jednorazowym opakowaniu

Wedle słów zastępcy burmistrza Chanii, Eftichi Kontaxaki (Ευτύχη Κονταξάκη) do tej pory na przedsiębiorców nie nakładano żadnych kar. Kontrolerzy skupiali się głównie na informowaniu o obowiązujących przepisach oraz dawali właścicielom tawern zalecenia, w jaki sposób mogą się do nich dostosować. Burmistrz podkreślił jednak, że ponowne kontrole potwierdziły, że większości przypadków działania te nie zachęciły właścicieli lokali do przestrzegania przepisów.

W najbliższym czasie planowane jest przejście do drugiej fazy kontroli, kiedy urzędnicy odpowiedzialni za sprawdzanie sposobu serwowania oliwy będą nakładać na właścicieli tawern kary pieniężne.

No cóż naszym zdaniem, jedynym efektem tak drastycznych działań będzie to, że podobnie jak w innych wielu tawernach oliwa przestanie być serwowana gościom. Właśnie taki sposób respektowania przepisów obserwowaliśmy w tym roku w wielu tawernach znajdujących się w bardziej turystycznych miejscach, które szczególnie narażone są na wizyty kontrolerów.

 

Piotrek,  data_2018-10-11 19:42:17 2018-10-11 19:42:17
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
zobacz pozostałe aktualności z tego miesiąca »
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Marta Wójcik
2018-10-11 18:02:14

z czego wynika ten przepis? czy to nie więcej śmieci i plastiku na który ostatnio jest taka nagonka?!

1
 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-11 18:05:48

Główną przyczyną zmiany przepisów było to że często w wielorazowych i brudnych pojemnikach była podawana stara oliwa. Nowe przepisy miały więc teoretycznie chronić klientów tawern.

1
 Marta Wójcik
Marta Wójcik
2018-10-11 18:08:43

też tak pomyślałam ale nie byłam pewna, kurcze pewnie będzie jak piszecie że oliwa przestanie być serwowana, lub będzie ona po prostu płatna i droga, szkoda

 CRETE - Kreta
CRETE - Kreta
2018-10-11 18:10:44

Marta, już tak jest w wielu miejscach w których byliśmy w tym roku. Po prostu nie podają oliwy. Nasi czytelnicy pisali też że w niektórych miejscach za oliwę trzeba było płacić.

 Marta Wójcik
Marta Wójcik
2018-10-11 18:17:20

:/

 Marcin Nowak
Marcin Nowak
2018-10-12 05:22:56

Lepiej dopłacić niż spożywać przeterminowaną.

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155752955372551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera