Zupa jarzynowa z xinochondros

Zupa jarzynowa z xinochondros

Składniki

  • 1 filiżanka xinochondros
  • 1 marchew pokrojona w półplasterki
  • 1 por pokrojony w półplasterki
  • 1 niewielka cukinia pokrojona w kostkę (bez pestek)
  • 2 dojrzałe pomidory bez skóry
  • 1 cebula drobno pokrojona
  • 2 zielone cebulki (młode)
  • pół filiżanki oliwy
  • 7-8 szklanek wody
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • 1 ostra papryczka (opcjonalnie)

To nasz kolejny sposób na wykorzystanie xinochondros, czyli popularnego na Krecie dodatku do zup i sosów. Pokruszona pszenica gotowana ze sfermentowanym mlekiem i porządnie wysuszona może leżakować w domowej spiżarni wiele miesięcy. Jej charakterystyczny smak jest wyraźnie wyczuwalny w daniach, do których dodamy xinochondros. Jeśli do tej pory nie przywoziliście tego produktu z Krety to następnym razem dorzućcie go do wakacyjnej walizki. Powinniście ją dostać bez problemu w sklepach spożywczych na dziale z suszonymi produktami. Mamy na myśli jednak markety, gdzie zaopatrują się Kreteńczycy. W super- mini - i innych marketach nastawionych na obsługę turystów xinochondros najprawdopodobniej nie znajdziecie.

Prezentowana zupa jarzynowa z dodatkiem xinochodros jest smaczna ale zupełnie inna w smaku niż tradycyjne polskie zupy warzywne. Jest także prosta i szybka w przygotowaniu. A oprócz xinochondros nie wymaga w zasadzie innych kreteńskich specjałów. Gorąco polecamy!

1. W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej cebulę.

2. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz pokrojone pomidory. Do warzyw dolewamy jedną szklankę wody, doprawiamy solą oraz pieprzem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut.

3. Po tym czasie dolewamy pozostałą wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wsypujemy xinochondros i opcjonalnie pokrojoną drobno ostrą papryczkę. Jeśli nie lubicie albo nie możecie jeść ostrych smaków wtedy papryczkę należy pominąć.

4. Całość gotujemy przez kolejne pół godziny. 10 minut przed zakończeniem gotowania dodajemy nieco posiekanej natki pietruszki.


Zupa jarzynowa z xinochondros

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 0
Liczba ocen: 0
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10155880264272551

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Prosty sos pomidorowy Σάλτσα ντομάτας

Każda kuchnia świata ma swój własny sposób na sos pomidorowy, najważniejsza jednak różnica w zasadzie tkwi w przyprawach, którymi poszczególne narody doprawiają ten najprostszy i najlepszy z sosów. Rozmaitość różnych przypraw, które są popularne w danym rejonie świata na co dzień ląduje właśnie także w pomidorowym sosie. My sami uwielbiamy pomidory w każdej absolutnie postaci, więc na co dzień wykonany z nich sos króluje u nas pod różnymi postaciami.

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasolada - zupa idealna na zimę

Fasoláda to grecka zupa fasolowa uznawana za jedną z najpopularniejszych zup tego kraju. Fantastycznie sprawdza się w zimowe dni, gdyż jest gęsta, rozgrzewająca i sycąca. Mimo tego że nie jest gotowana na mięsie, a jej głównymi składnikami są wyłącznie warzywa to zupa ta jest pyszna, pełna smaku i aromatu. W naszym domu na stałe weszła do kanonu ulubionych zup.

Pomidorowa z xinochondros

Pomidorowa z xinochondros

Niedawno pisaliśmy o xinochondros czyli specyficznym kreteńskim produkcie wytwarzanym z ziaren pszenicy oraz kwaśnego mleka. Dziś zaprezentujemy pierwszy sposób wykorzystania xinochondros w bardzo prostej i jednocześnie zaskakująco smacznej zupie pomidorowej. Jej chlebowy i lekko kwaskowy posmak sprawia, że jest ona zupełnie inna od naszych zup.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera