Czystek kreteński to roślina, która w ostatnim czasie uzyskała spory rozgłos i popularność. Warto jednak wspomnieć, że picie naparu z suszonych liści tej rośliny nie pozwala cieszyć się pełnią jej leczniczej mocy. Zdecydowana większość substancji, które cechują się silnym oddziaływaniem antyseptycznym oraz przeciwnowotworowym, nie rozpuszcza się w wodzie. Znacznie lepszym sposobem jest wykonanie nalewki opartej na około 60% alkoholu. Przepis jej sporządzenia znajdziecie poniżej.
1. Z ususzonej rośliny odrywamy liście, a następnie korzystając z moździerza rozdrabniamy je na w miarę jednolity pył.
2. Przygotowane liście przesypujemy do butelki, w której będziemy wykonywać nalewkę. Ich ilość powinna stanowić około 1/3 objętości tego naczynia.
3. Następnie do butelki wlewamy alkohol (około 60% spirytus), którego objętość będzie mniej więcej 2 razy większa od objętości rozdrobnionych liści.
4. Przygotowaną mieszaninę odstawiamy na okres około jednego miesiąca starając się jednak raz na jakiś czas intensywnie zamieszać zawartość butelki.
5. Po miesiącu roztwór powinien być gotowy. Korzystając z papierowego filtra, lub bardzo drobnego sitka, oddzielamy liście od alkoholu. Uzyskana ciecz powinna posiadać głęboką zieloną barwę oraz być w miarę przejrzysta.
6. Aby nie spożywać tak silnego alkoholu, którego smak i zapach nie każdemu może odpowiadać, polecamy wykonanie syropu. Jego wykonanie jest bardzo proste - wystarczy że do wyciągu z czystka dodacie identyczną część miodu. Gotową mieszaninę warto odstawić na jakiś czas, tak aby oba składniki dobrze połączyły się ze sobą. Łyżeczkę gotowego syropu należy spożywać 2-3 razy dziennie.
Καλή όρεξη!
Raki jest powszechnie dostępne na Krecie i nawet w najmniejszym markecie bez trudu odnajdziecie ten alkohol na półkach. Zazwyczaj są to lokalne “marki”, które były destylowane na miejscu. Kreteńczycy chętnie częstują tym trunkiem turystów i gości. W tradycyjnych tawernach kieliszki z raki pojawiają się często po zakończonym posiłku.
Frappe jest prosta w przygotowaniu i idealna na upały. Do jej przyrządzenia w domowych warunkach w zupełności wystarczy shaker, a jeszcze lepiej sprawdzi się zwykły słoik. Aby kawa dobrze rozpuściła się w zimnej wodzie warto wybrać tą która ma postać drobnego pudru.
Restsina to jeden z bardziej charakterystycznych trunków serwowanych w Grecji. Zdania na temat jej wyrazistego smaku są zazwyczaj bardzo podzielone i najczęściej wpisują się w schemat, że albo się go nienawidzi albo uwielbia. Warto wiedzieć że, od jakiegoś czasu, za sprawą części producentów, wizerunek ten ulega pewnym zmianom. Sumiennie przygotowana retsina wytworzona na bazie starannie uprawianych winogron może być winem, które jest nie tylko smaczne dla większości osób ale również stanowi doskonałe uzupełnienie greckich potraw.
Komentarze
komentarz z
Jeszcze trzeba wiedzieć jak jest czystek po grecku.Na Krecie nikt nie wiedział o co mi chodzi. Nazwa łacińska też im nic nie mówiła..☺
komentarz z
Z czystkiem na Krecie to ciekawa historia. Jeden z zielarzy nasze pytanie o tę roślinę zbył kompletną obojętnością, wzruszeniem ramion a na koniec wysłał nas w góry mówiąc, że tam rośnie tego od cholery. Tylko po co to zbierać ;). Ciekawe jednak, że Hiszpanie nie mają takich obiekcji i własnego czystka sadzą i zbierają na skalę przemysłową :D
komentarz z
Bo w Grecji i na Krecie króluje oregano
komentarz z
I ma rację. Żaden turecki czy inny się nie umywa do kreteńskiego.
komentarz z
O już na pewno turecki
komentarz z
Tak się prezentuje czystek kreteński wiosną :)
komentarz z
Może znajdę następnej wiosny.☺
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10153953221207551