Patatosalata - grecka sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana - Patatosalata

Składniki

  • 4-5 dużych ziemniaków
  • 3/4 filiżanki z oliwy z oliwek
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Πατατοσαλατα

Dzisiejszy przepis to kolejny dowód na, że Grecy potrafią wyczarować smaczne jedzenie z prostych składników. Sałatka ziemniaczana jest szybka w przygotowaniu, można ją jeść zarówno na ciepło, w temperaturze pokojowej lub prosto z lodówki. Zestaw produktów potrzebnych do przygotowania jest wręcz typowy - podobne odnajdziemy choćby w sałatce z fasoli czarne oczko. Wśród nich nie może oczywiście zabraknąć dużej ilości dobrej oliwy z oliwek. Jeśli ktoś ma ochotę to może wzbogacić sałatkę o oliwki.

1. Zaczynamy ugotowania ziemniaków w mundurkach w osolonej wodzie na średnim ogniu. Gdy ziemniaki będą miękkie odlewamy wodę, studzimy je i obieramy ze skóry. Następnie kroimy ziemniaki na większe kawałki i przekładamy do naczynia.

2. Cebulę kroimy na półplasterki i dodajemy ja do ziemniaków.

3. Przygotowujemy sos: sól, pieprz oraz zmiażdżony czosnek mieszamy z sokiem z cytryny oraz z oliwą z oliwek. Całość mieszamy aż składniki połączą się.

4. Ziemniaki z cebulą polewamy przygotowanym sosem, a na koniec posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Sałatka ziemniaczana - Patatosalata

Data publikacji:
Data modyfikacji:
Średnia: 4.33
Liczba ocen: 3
  • 0.5
  • 1.0
  • 1.5
  • 2.0
  • 2.5
  • 3.0
  • 3.5
  • 4.0
  • 4.5
  • 5.0
 
 
Oceniłeś na:
 
Kreta informacje 4.33 na 5 (0) liczba ocen 3
Wszystkie treści i zdjęcia występujące w serwisie są naszą własnością.
Wykorzystanie ich w dowolnej formie wymaga pisemnej zgody autorów.

Komentarze

2019-05-30 17:40:44

Bardzo smaczna

1
2019-05-30 20:41:24

Bardzo dobra

1
Anna Evelyn
2019-05-31 03:23:46

Zawsze kroje w grube plastry i w okresie letnim nie daje czosnku ;

1

Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz

lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10156238118797551,839321491575450

Nazwa użytkownika:

Adres e-mail:

Tytuł:

Treść:

Przepisz kod z obrazka:
Kod obrazka

Wpisanie prawidowego kodu oznacza zgodę na przetwarzanie danych w celu wyświetlania komentarza.
Kontakt Administratorem Danych Osobowych zgromadzonych na stronie możliwy jest pod adresem mailowym [email protected]

Zapisz komentarz
Zapisz komentarz

Inne strony tej kategorii

Horiatiki salata - Greek salad

Horiatiki salata - Greek salad

Ta tradycyjna sałatka jest podstawą w każdej greckiej tawernie. W menu znajdziecie ją pod popularną nazwą Greek Salad lub Horiatiki. Jest prosta do wykonania i bardzo smaczna. Jedyny warunek udanego jej przyrządzenia to bardzo świeże i dojrzałe warzywa.

Sałatka z bobu

Sałatka z bobu

Jest to jedna z naszych ulubionych sałatek greckiej kuchni. Wraz z chwilą pojawienia się w sprzedaży młodego bobu pochłaniamy jej spore ilości. Aby sałatka wyszła smaczna bób musi być młody, więc w naszej szerokości geograficznej możemy cieszyć się nią przez bardzo krótki czas.

Sałatka z fasoli czarne oczko

Sałatka z fasoli czarne oczko

Z tą bardzo prostą i smaczną sałatką spotkaliśmy się pierwszy raz w rejonie Sfakii na Krecie. Do jej przygotowania potrzeba niewielkiej ilości składników, a efekt jest świetny. Podstawowym składnikiem jest tu pewien gatunek fasoli zwany czarne oczko (black eye) o bardzo charakterystycznym wyglądzie.

Polecamy:

Oliwa i kosmetyki organiczne Olivaloe

Najnowsze komentarze:

gość PiotrWie  Wczoraj zaczęło przybywać ludzi na wyspie, dziś ( czwartek) przybyło wyraźnie więcej - przyjechali Grecy na święta. Zobaczymy na jak długo.
 Vai, zapraszam
gość PiotrWie  My lecieliśmy ( co prawda 10 kwietnia, więc 9 dni przed Wielkanocą ) z Aten na Paros i w samolocie było zdecydowanie poniżej połowy miejsc zajęte. Na dzień dzisiejszy jest bardzo mało ludzi - co nas bardzo cieszy. Ponieważ planujemy pozostać na Cykladach do 4 czerwca zobaczymy kiedy ilość turystów zacznie narastać.
 
 
 
gość zecia  Moussaka to greckie danie, które zawsze mnie urzeka swoim smakiem. Robię ją z bakłażanem, mieloną wołowiną, ziemniakami i kremowym beszamelem. Bakłażana smażę na oliwie, mięso doprawiam cynamonem i pomidorami – aromat roznosi się po kuchni. Układam warstwy i zapiekam, aż wierzch jest złocisty – wygląda jak z obrazka. Dla nas wrzucam odrobinę ostrej papryki – polski sznyt dla wyrazistości. (...)
 mój plan na to lato to powrót do Plakias
 Nagranie wideo na miejscu zdarzenia https://foggingnews.me/Bavgywyhabb
 Nas też to czeka, a na Kretę to trzeba będzie pewnie jeździć z wodą własną.

Ciekawe miejsca na Krecie

CRETE Copyright © 2009-25 Linki | Kontakt | Polityka prywatności | Kontakt | Newsletter
ukryj
Zapisz się do
Newslettera