Briam to jedno z najbardziej popularnych warzywnych dań w Grecji. To klasyczna zapiekanka, w której ziemniaki, bakłażan, cukinia i cebula przyprawione ziołami oraz oliwą przenikają się wzajemnie swoimi smakami i aromatami. Zachęcamy do jej wykonania właśnie teraz bo lato oraz jesień to najlepszy moment na przyrządzenie briam. Lista składników oraz sposoby przyrządzenia mogą podlegać niewielkim modyfikacjom. Niektórzy do podstawowego składu dodają jeszcze na przykład paprykę, w niektórych rejonach możecie spotkać się także z wersją bez bakłażanów. My czasem (jeśli mamy w lodówce) oprócz fety dodajemy jeszcze ser anthotyros (w wersji suchej). Naszym zdaniem fajnie uzupełnia się z fetą i podkręca jeszcze smak warzyw.
Ilość warzyw dostosowujemy do ilości porcji jaką potrzebujemy uzyskać. Jednak trzeba pamiętać aby ilość bakłażanów, cukinii i ziemniaków była wagowo zbliżona do siebie. Jeśli przygotowujemy większą porcję to należy zwiększyć także ilość sera. Trzeba też pamiętać, że większa porcja briam wymaga większej blachy do pieczenia, najlepiej takiej w której da się rozłożyć warzywa w niezbyt grubej warstwie.
1. Przygotowanie dania zaczynamy od przekrojenia bakłażana wzdłuż i porządnego posolenia go. Bakłażan odkładamy na około pół godziny by puścił sok. Po tym czasie opłukujemy go pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na ćwiartki około 1-1,5 cm grubości.
2. Cukinię kroimy na półplasterki około centymetrowej grubości. Ziemniaki obieramy i kroimy w nieco mniejsze kawałki niż cukinię i bakłażana. Cebulę kroimy w półplasterki lub piórka, jak wolicie.
3. Czosnek obieramy i siekamy na dość grube kawałki.
4. Pokrojone warzywa przekładamy do dużej miski, dodajemy posiekaną natkę, miętę, przyprawiamy solą, szczyptą cukru, pieprzem i bardzo solidną porcją oregano. Dodajemy oliwę i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Ważne jest aby oliwa pokryła dokładnie kawałki warzyw. Po wymieszaniu dokładamy pomidory pokrojone w ćwiartki lub ósemki (zależnie od wielkości pomidorów ) i ponownie mieszamy składniki ale już delikatniej.
5. Na blachę wylewamy trochę oliwy, tak aby pokryć nią dno naczynia. Następnie przekładamy warzywa i rozkładamy je równomiernie. Warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-185 stopni. Pieczemy około godzinę, mieszkając w trakcie 2-3 razy. Około 15 minut przed końcem pieczenia należy posypać warzywa pokruszonym serem. Jeśli dodacie go od razu na początku, przypali się podczas pieczenia.
6. Briam można podać z dobrym pieczywem, choć równie dobrze smakuje bez tego dodatku. Idealnie skomponuje się z retsiną albo białym winem.
Popularnym na Krecie warzywem jest okra, którą dosyć często można spotkać w miejscowych warzywniakach. To bardzo zdrowe i niskokaloryczne warzywo jest niestety w Polsce praktycznie niespotykane. Jeśli chcielibyście go spróbować to warto zrobić to będąc na Krecie. Wystarczy poszukać jednej z lokalnych tawerny, która serwuje dania przyrządzane na bazie okry. Można też ją oczywiście przyrządzić samodzielnie np na podstawie poniższego przepisu.
Fasolakia to absolutnie genialny grecki sposób na przygotowanie zielonej fasolki szparagowej. Powoli duszona wraz z pomidorami i cebulą, później posypana świeżą natką pietruszki stanowi kolejne fantastyczne wegetariańskie danie zaczerpnięte z kuchni greckiej, jakie często gości na naszym stole w sezonie letnim.
Potrawy z fasoli oraz innych roślin strączkowych stanowią ważną część greckiej diety. Najbardziej znanymi przykładami takich dań są gigantes plaki, fasolada, czy też fava. Współcześnie Grecy wciąż często sięgają po tradycyjne dania z roślinami strączkowymi, które serwowane są w roli głównego posiłku. Dziś przedstawiamy przepis na fasolę w pomidorach. Jej przygotowanie jest łatwe i mniej pracochłonne niż np. gigantes plaki.
Komentarze
komentarz z
Przydałyby się jeszcze do tego warzywa z Grecji,smak jest nie porównywalny do tych które kupujemy w naszych sklepach
komentarz z
Ludwik Ludwik Nie zdziw się tylko jak zobaczysz na Krecie pomidory z Polski. Może w Polsce marketowe warzywa nie są najlepsze ale na lokalnych targach jest z czego wybierać.
komentarz z
Może i jest z czego wybierać,ale ziemi i klimatu tam występującego pozazdrościć
komentarz z
Ludwik Ludwik To akurat prawda. Klimat najlepszy na świecie ;-)
Wypełnij poniższy formularz aby dodać komentarz
lub kliknij w poniższy link aby skorzystać z możliwosci komentowania przez facebooka:
https://www.facebook.com/crete.poland/posts/10157492934642551